Ο Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι η συντήρηση στον αγωγό Nord Stream συνεχίζεται, καθώς πέρα από μία τουρμπίνα που τέθηκε εκτός για εργασίες, ακόμα δεν έχει επιστρέψει αυτή που είχε σταλθεί στον Καναδά για επισκευή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε ότι «ναι, όντως, υπάρχουν κάποια προβλήματα με τις τουρμπίνες. Η τουρμπίνα δεν έχει φτάσει έπειτα από μεγάλη συντήρηση, βρίσκεται καθ’οδόν. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει (…) αργά ή γρήγορα».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας περιπλέκουν τη λειτουργία του Nord Stream 1, ο οποίος μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε μόλις 20% της δυναμικότητάς του εν μέσω εργασιών συντήρησης.

«Η κατάσταση περιπλέκεται σημαντικά από τους περιορισμούς και τις κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί κατά της χώρας μας», είπε, προσθέτοντας ότι ο Nord Stream 1 θα λειτουργούσε κανονικά αν δεν υπήρχαν οι κυρώσεις.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα ακόμη δεν έχει λάβει ικανοποιητικές εξηγήσεις όσον αφορά την κατάσταση της τουρμπίνας στην οποία έγινε συντήρηση από τη Siemens Energy στον Καναδά.