Μια άκρως ενδιαφέρουσα συμφωνία υπέγραψε η δανική εταιρεία ενέργειας, Orsted με την TSMC, η οποία με έδρα την Ταϊβάν, προμηθεύει επιχειρήσεις όπως η Apple. Σύμφωνα με το CNBC, πρόκειται για την «μεγαλύτερη εταιρική συμφωνία αγοράς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στον κόσμο».

Βάσει της συμφωνίας που θα έχει διάρκεια 20 χρόνων, όπως αναφέρει το worldenergynews.gr, η TSMC θα αγοράζει όλη την ενέργεια που παράγεται από το ακόμα κατασκευασμένο αιολικό πάρκο 920 MW της Orsted στην Ταϊβάν.

Το αιολικό πάρκο, γνωστό ως «Greater Changhua 2b & 4», θα είναι η τρίτη υπεράκτια εγκατάσταση της Orsted στην Ταϊβάν. Επί του παρόντος κατασκευάζει το υπεράκτιο αιολικό πάρκο «Greater Changhua 1 & 2a», το οποίο θα έχει ισχύ 900 MW.

«Αν κοιτάξατε τα δεδομένα εταιρικών PPA στις ΗΠΑ., έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και τα τελευταία δύο χρόνια είναι επίσης ένα είδος κέρδους στις ευρωπαϊκές αγορές» τόνισε χαρακτηριστικά ο Shashi Barla, κύριος αναλυτής της Wood Mackenzie.

Όσον αφορά την Ασία, ο Barla δήλωσε ότι οι εταιρικές συμβάσεις στην περιοχή ήταν «ένα πολύ νέο φαινόμενο, αλλά ήταν θέμα χρόνου πριν οι εμπορικές και βιομηχανικές συμφωνίες απορρόφησης αποκτήσουν έλξη και εκεί».

Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, πως η Google και η Amazon, συνάπτουν τέτοιου είδους συμφωνίες για την αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν τη Microsoft που έχει υπογράψει μια 15ετές διμερές συμβόλαιο για την ενέργεια που παράγεται από μια εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας 74 MW στη Βόρεια Καρολίνα.

Τέλος, ο τεχνολογικός κολοσσός που ακούει στο όνομα Facebook αυτοχαρακτηρίστηκε ως «κορυφαίος εταιρικός αγοραστής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως» το 2019.