Στα 900 ευρώ ο κατώτατος μισθός στην Ισπανία

Αποφασίστηκε αύξηση κατά 22% από τις αρχές του χρόνου


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12:16
11/02/2019
Στα 900 ευρώ ο κατώτατος μισθός στην Ισπανία
8
loading

«Σε ένα μεγάλο οικονομικό πείραμα προχωρεί η Ισπανία» γράφει το Bloomberg, αναφερόμενο στην αύξηση 22% που αποφάσισε η Μαδρίτη, εν μέσω έντονων συζητήσεων για το πώς η κίνηση αυτή θα επηρεάσει την οικονομία της χώρας.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση, όπως γράφει το δημοσίευμα, εκτιμά πως η αύξηση θα δώσει ώθηση στις δαπάνες και τις προσλήψεις, ενισχύοντας την ανάπτυξη της οικονομίας. Η αντιπολίτευση ωστόσο και ορισμένοι εκπρόσωποι επιχειρηματιών λένε πως οποιαδήποτε πρόσθετη ανάπτυξη της οικονομίας δεν θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που αναμένεται να χαθούν, καθώς οι εταιρείες δεν θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά την άνοδο του κόστους.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ, από τα 736, τέθηκε σε εφαρμογή από τις αρχές του χρόνου επηρεάζοντας άμεσα περίπου το 8% του εργατικού δυναμικού της Ισπανίας- ή 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους. Τα αποτελέσματά της ήδη φαίνονται στην οικονομία της χώρας, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν.

Ο Jorge Montes, που έχει στεγνοκαθαριστήριο στη Μαδρίτη, ετοιμάζεται για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια να αυξήσει τις τιμές του για να καλύψει τα επιπλέον 164 ευρώ που καλείται να πληρώσει σε έναν από τους δύο υπάλληλούς του.

«Θα προσπαθήσω να το περάσω στον καταναλωτή. Δεν τολμούσα να το κάνω στο παρελθόν γιατί δεν ήθελα να χάσω μερίδιο στην αγορά» εξηγεί.

Η ισπανική κυβέρνηση ακολουθεί άλλες κυβερνήσεις, όπως αυτές της Γαλλίας, της Ελλάδας, μιας καναδικής επαρχίας και ορισμένων πολιτειών των ΗΠΑ, που προχώρησαν πρόσφατα σε αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας εκτιμά πως η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια 125.000 θέσεων εργασίας φέτος. Αλλά αναγνωρίζει πως δεν μπορεί να πει με σιγουριά «με δεδομένη την αβεβαιότητα που σχετίζεται με την αύξηση του κατώτατου μισθού σε άνευ προηγουμένη κλίμακα στην Ισπανία».

Το AIReF, η αρχή που παρακολουθεί τον προϋπολογισμό, εκτιμά την απώλεια θέσεων εργασίας σε 40.000 ενώ η ισπανική τράπεζα BBVA αναμένει μεσοπρόθεσμα να χαθούν πάνω από 160.000 θέσεις εργασίας.

Αυτές οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για την Ισπανία, όπου η ανεργία είναι η δεύτερη υψηλότερη στην ευρωζώνη. Ωστόσο ο Raymond Torres, οικονομολόγος στο think tank Funcas, στη Μαδρίτη, λέει πως τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως οι υψηλότεροι μισθοί τροφοδοτούν την κυκλοφορία του χρήματος που οδηγεί σε περισσότερες προσλήψεις, αντισταθμίζοντας το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας θέσεων εργασίας.

Η αβεβαιότητα ενισχύεται λόγω και της χρονικής συγκυρίας. Η Ισπανία, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, κινείται στην κατεύθυνση επιβράδυνσης της οικονομίας, που μπορεί να επιδεινωθεί φέτος.

«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η επίπτωση» τονίζει η αναλύτρια του οίκου Moody’s Kathrin Muehlbronner. «Συμβαίνει σε μία άτυχη στιγμή» προσθέτει.

Τα περιθώρια κέρδους έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, που σημαίνει πως ορισμένες εταιρείες θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στο εργασιακό κόστος. Αυτές που δεν μπορούν ίσως περικόψουν ώρες εργασίας, επιβραδύνουν τις προσλήψεις ή απολύσουν υπαλλήλους.

«Δεν μπορούμε να έχουμε φτωχούς εργαζόμενους» λέει ο Hilario Alfaro, ιδιοκτήτης καταστημάτων ένδυσης στη Μαδρίτη. «Υποστηρίζουμε την αύξηση στους μισθούς αρκεί να συνδέεται με την παραγωγικότητα».

Ο Jose Miguel Rosell, γενικός διευθυντής της εταιρείας S2 Grupo στη Βαλένθια, λέει πως οι υπάλληλοί του δεν επηρεάζονται άμεσα καθώς ήδη αμείβονται με περισσότερα χρήματα από τον κατώτατο μισθό. Ανησυχεί ωστόσο πως η ξαφνική αύξηση μπορεί να επηρεάσει τους πελάτες του, επηρεάζοντας έτσι και τις πωλήσεις του.

«Είναι ένα αναγκαίο μέτρο» λέει στο Bloomberg, «αλλά δεν έπρεπε να το κάνουν τόσο απότομα και με τόσο λίγο σχεδιασμό».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Αφραγκος

  Σε 20 χρόνια θα σας φτάσουμε σπανιολες

 2. avatar giwr85 ghetto

  Αυτός με το καθαριστήριο έχει δύο υπαλλήλους και δουλεύει και αυτός καθημερινά. Πράγμα που σημαίνει ότι αποκλείεται να έχει λιγότερους από 20 πελάτες τη μέρα (δλδ κάθε εργαζόμενος να εξυπηρετεί 7 πελάτες το 8ωρο, λιγότερο από έναν την ώρα).
  Αν υποθέσουμε ότι το κατάστημα του ειναι ανοιχτό 5 μέρες τη βδομάδα,μιλάμε για 100 πελάτες τη βδομάδα το λιγότερο που σημαίνει 400 το μήνα. Αν διαιρέσουμε τα 164 εύρο που θα δώσει παραπάνω στον υπάλληλο του με 400πελατες μιλάμε για 0,40ευρο ανά πελάτη. και αν αποφάσιζε να το πάρει και λίγο πάνω του ακόμα λιγότερο.
  Κάνει μπαμ το άρθρο ότι είναι γραμμένο από νεοφιλελεύθερο αρθρογράφο που προσπαθεί να τρομοκρατήσει τον αναγνώστη.κριμα κρίμα κρίμα

 3. avatar Στέλιος 20181818

  Ποιούς κοροϊδεύουν οι σοσιαλΗστες και γενικά οι αριστεροί? Γιατί δε βγάζουν ένα νόμο που να λέει ο κατώτατος μισθός στα 3.500 ευρώ? Γιατί δε βγάζουν κι ένα άλλο νόμο που να λέει το ψωμί θα πωλείται 10 σεντς? Γιατί δεν μας αφήνουνε να γίνουμε πλούσιοι, με ένα νόμο και ένα άρθρο?! Σκεφτείτε το πριν το κατεβάσουν!!! Διαγδώστε !!!111!!ΕΝΑ!!!!!

 4. avatar Stateless

  Δίνεις μεγάλη αύξηση, δεν θα αντέξουν οι εταιρείες και θα κλείσουν, δίνεις μικρή, αυτά είναι ψυχούλα και πως θα ζήσουν οι εργάτες.
  Δεν μπορώ να καταλάβω τι πρέπει να γίνει.

  1. avatar Μστ

   Ο καθένας κοιτάει το συμφέρον και είναι λογικό...ο εργαζόμενος είναι υπέρ της αύξησης των μισθών και ο εργοδότης κατά...γιατί προβληματίζεσαι..??

   1. avatar Stateless

    Γιατί εδω μέσα δεν πιστεύω ότι γράφουν εργάτες και αφεντικά.
    Γι αυτό!!!!

 5. avatar Μστ

  Αλέξη ακούς..?? 900 ευρώ κατώτατος με 22% αύξηση και όχι το δικό σου φιλοδώρημα που το μισό θα μας το πάρει η εφορία και όσοι είμαστε πάνω από τον κατώτατο θα δούμε και μείωση στα καθαρά μας.!!

 6. avatar Ομάδα Διαδικτυακής Προώθησης Θέσεων

  Και στην κομμουνιστική Ελλάδα οι αριστεροί εφαρμόζουν τον υποκατώτατο μισθό.
  Ανέλυσε τα δεδομένα, ακολούθησέ μας!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει