Επαναλειτουργία της αγοράς με μειωμένες δαπάνες για τουλάχιστον έξι μήνες, με μειωμένα ενοίκια, επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους και χαμηλές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις ζητάει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, χαρακτήρισε θετικό στοιχείο «ότι σήμερα τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι παραγωγικοί υπουργοί, ξεκίνησαν τις ανακοινώσεις των πρόσθετων μέτρων από το λιανεμπόριο που καταγράφει ίσως τις βαθύτερες πληγές και έλαβε δυσανάλογα μικρή στήριξη».

Ακόμη, όπως είπε ο πρόεδρος: «Προφανώς η στόχευση της έβδομης επιστρεπτέας στο λιανεμπόριο, το οποίο εξαιρέθηκε σχεδόν στο σύνολό του από τον έκτο κύκλο αλλά και η μετατροπή των τριών πρώτων σε μη επιστρεπτέες, ανταποκρίνεται στο πάγιο αίτημα όλων των φορέων. Ομοίως και η απαλλαγή καταβολής ενοικίου για έναν επιπλέον μήνα όπως και η κάλυψη λειτουργικών δαπανών, θα βοηθήσει το ερχόμενο δύσκολο διάστημα.

Εμείς είμαστε εδώ ώστε να παρακολουθήσουμε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα φτάσουν στοχευμένα στις πληττόμενες εμπορικές επιχειρήσεις, με τον αλγόριθμο της νέας επιστρεπτέας προκαταβολής να υπολογίζει την πραγματική πτώση τζίρου ολόκληρου του 2020 αλλά και την κρίσιμη παράμετρο του αδιάθετου εμπορεύματος που μπορεί να οδηγήσει πολλούς σε οριστικό λουκέτο. Επιπροσθέτως η επαναλειτουργία της αγοράς πρέπει να συνδυαστεί με μειωμένες δαπάνες για τουλάχιστον έξι μήνες με μειωμένα ενοίκια, επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους και χαμηλές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις.

Δυστυχώς το παρατεταμένο lockdown έχει φέρει χιλιάδες εμπόρους σε δεινή οικονομική κατάσταση και επειδή κανένα μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την λειτουργία των επιχειρήσεων, είναι απαραίτητο με προσεκτικό σχεδιασμό που δεν θα μας οδηγήσει σε νέο κλείσιμο, να σηκωθούν αμέσως τα ρολά.

Άλλωστε είναι πλέον κοινός τόπος ότι το λιανεμπόριο είναι ένας ασφαλής κλάδος που τηρεί όποιο μέτρο του προταθεί όπως και το ότι κάθε εβδομάδα με κατεβασμένα ρολά, στερεί από την οικονομία εκατοντάδες εκατομμύρια που θα μπορούσαν να καλύψουν άλλες ανάγκες της χώρας».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.