Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε σήμερα «ιστορική» ύφεση στην ΕΕ φέτος, με πτώση-ρεκόρ του ΑΕΠ κατά 7,7% στην ευρωζώνη και στη συνέχεια ανάκαμψη κατά 6,3% το 2021.

«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα άνευ προηγουμένου οικονομικό σοκ μετά τη Μεγάλη Ύφεση (του 1929). Το βάθος της ύφεσης και η ισχύς της ανάκαμψης θα είναι διαφορετικά από χώρα σε χώρα», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Για την Ελλάδα οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν κινούνται σε γραμμή ΔΝΤ, υπολογίζοντας σε 9,7% το πλήγμα για φέτος στην ελληνική Οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει την μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη για την Ελλάδα (ακόμα και από την Ισπανία ή την Ιταλία) αλλά και την μεγαλύτερη ανάκαμψη για το 2021, με ανάπτυξη +7,9%.

Oι χώρες για τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει φέτος τη χειρότερη συρρίκνωση είναι κατά σειρά η Ελλάδα (-9,7%), η Ιταλία (-9,5%) και η Ισπανία (-9,4%), τρεις χώρες που εξαρτώνται ιδιαίτερα από τις τουριστικές δαπάνες. Μια χώρα που είναι επίσης τουριστική, αλλά διαθέτει και βαριά βιομηχανία, η Γαλλία, δεν αναμένεται να έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις, καθώς γι’ αυτή προβλέπεται ύφεση 8,2%.

Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η Γερμανία, που βασίζεται ιδιαίτερα στις εξαγωγές, θα δει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 6,5% το 2020 και η Ολλανδία κατά 6,8%, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ένας εκ των τριών αντιπροέδρων της Κομισιόν, εμφανίστηκε συγκρατημένος για το μέλλον: «Αυτή τη στιγμή, μπορούμε να κάνουμε μόνο προσωρινές προβλέψεις για το εύρος και τη βαρύτητα του σοκ του κορονοϊού στις οικονομίες μας».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση.