Η φετινή εορταστική περίοδος αποδείχθηκε πολύ καλή για την αγορά της Θεσσαλονίκης, κάτι στο οποίο φαίνεται να συνέβαλαν καθοριστικά τόσο η χορήγηση του κοινωνικού επιδόματος όσο και η άνοδος του αριθμού των επισκεπτών στην πόλη. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ειδικά την Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα (24/12), σημειώθηκε αυξημένη προσέλευση καταναλωτών στο εμπορικό κέντρο και αισθητή αύξηση τζίρου σε ορισμένες επιχειρήσεις.

Με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), Πάνος Μενεξόπουλος, επισήμανε ότι «για κάποιες επιχειρήσεις- επιλεκτικά- η αύξηση του τζίρου ήταν της τάξης του 25% (σε σχέση με πέρυσι)», ενώ πρόσθεσε πως το τετραήμερο φέτος βοήθησε την επισκεψιμότητα και το επίδομα.

«Υπάρχει καλύτερη κίνηση σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη Κυριακή, σίγουρα τα χρήματα που μοιράστηκαν το τελευταίο διάστημα έδωσαν και ένα μερίδιο στην αγορά. Το επίδομα πραγματικά τόνωσε την καταναλωτική κίνηση. Παράλληλα το τετραήμερο έφερε κόσμο, είχαμε πάρα πολλούς επισκέπτες (στη Θεσσαλονίκη)», εξήγησε.

Ο γενικός γραμματέας του ΕΣΘ άφησε ακόμη να εννοηθεί ότι περισσότερο ευνοήθηκαν από τις συγκυρίες οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. «Η μεγάλη επιχείρηση γίνεται μεγαλύτερη και ο μικρότερος επιχειρηματίας πρέπει να φροντίσει για να μην συρρικνωθεί», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Ελπίζουμε το προσεχές τετραήμερο να είναι και αυτό “δυνατό” όσον αφορά τις αγορές» υπογράμμισε ο κ. Μενεξόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι για την αγορά ισχύει το συνεχές εορταστικό ωράριο. «Η αγορά είναι ανοικτή σε συνεχές ωράριο, μέχρι τις 21:00, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το προτεινόμενο ωράριο είναι μέχρι τις 18:00, αν και κάποια σούπερ μάρκετ πιθανότατα να παραμείνουν ανοικτά λίγο πιο αργά», πρόσθεσε.

Το ωράριο λειτουργίας που προτείνει στα μέλη του ο ΕΣΘ για τις επόμενες ημέρες, είναι το εξής:

  •  Σήμερα Τετάρτη μέχρι τις 9 το βράδυ
  •  Αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ
  •  Την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα
  •  Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς τα καταστήματα θα είναι κλειστά
  •  Την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018 ο ΕΣΘ προτείνει τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά, όπως παραδοσιακά ισχύει.