Με βαριά ατζέντα που συνοψίζεται στα αδιέξοδα του κουαρτέτου με την ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα και με στόχο με βρεθούν οι λύσεις ώστε να ολοκληρωθούν οι δεσμεύσεις για να ξεκινήσει εν συνεχεία η πρώτη αξιολόγηση, προσγειώνεται στην Αθήνα ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Στις βαλίτσες του κουβαλά το μεγάλο αγκάθι των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ζητήματα που εμπίπτουν στη διακεκαυμένη ζώνη της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού και δευτερευόντως το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το οποίο ωστόσο θα μπει στην «ημερήσια διάταξη» μετά το πέρας της πρώτης αξιολόγησης, όπως έχει καταστεί σαφές από όλους τους εταίρους και επαναβεβαιώθηκε την Παρασκευή και από τον Φρανσουά Ολάντ.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης θα βρεθεί ωστόσο και το προσφυγικό, μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής για τις 50.000 θέσεις υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα και μετά το αδιέξοδο με το μεγάλο χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των πιστωτών για το «καυτό» ζήτημα των κόκκινων δανείων, στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρείται να βρεθεί μία πολιτική λύση, η οποία μπορεί να εντοπιστεί στο πρόσωπο του κ. Ντομπρόφσκις εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη φαρέτρα του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται και η ανοιχτή έκκληση του Φρανσουά Ολάντ από το βήμα της Βουλής να «επανεξεταστεί το θέμα των πλειστηριασμών που αφορά θεμελειώδη δικαιώματα της ελληνικής οικογένειας», ενώ ο πρωθυπουργός έχει τονίσει απερίφραστα ότι δεν θα επιτρέψει να «μετατραπεί η χώρα σε μία αρένα πλειστηριασμών».

Η ελληνική πλευρά προκρίνει ως κριτήριο το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος να μην ξεπερνά τις 35.000 ευρώ και αντικεμενική αξία του ακινήτου έως τις 200.000 ευρώ για άγαμο και έως τις 325.000 ευρώ για τρίτεκνη οικογένεια, ενώ από την πλευρά τους οι δανειστές επιμένουν σε όρια απόλυτης φτώχειας, με το εισοδηματικό όριο να το θέτουν στα μόλις 8.180 ευρώ για τον άγαμο και 23.947 για πενταμελή οικογένεια με όριο αντικειμενικής αξίας ύψους μόλις 120.0000 ευρώ.

Ο Βάλντις Ντομπρόφσκις θα συναντηθεί ως εκ τούτου το μεσημέρι της Δευτέρας με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ νωρίτερα θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναπληρωτή Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη και το απόγευμα με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα αναφορικά με την οριακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες θα ανακεφαλαιοποιηθούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, με τον εφιάλτη του κουρέματος καταθέσεων να κρέμεται πάνω από την κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν πετύχει εγκαίρως τους στόχους που έχουν τεθεί από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Στο κυβερνητικό επιτελείο επιχειρούν να αποσυνδέσουν την αξιολόγηση από την διαδικασία της αξιολόγησης, σε συνέχεια της σχετικής πρότασης του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κάτι το οποίο ωστόσο εκτιμάται ότι θα συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις σε επίπεδο Eurogroup, καθώς αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα δικλείδα ασφαλείας των πιστωτών για την «τυφλή» υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Την ίδια ώρα, με την παράταση που είχε δώσει η κυβέρνηση για την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση να έχει λήξει από την Παρασκευή, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά περιμένουν τις τελικές αποφάσεις, με την πρόταση της κυβέρνησης για κλιμακωτό ΦΠΑ τριών ταχυτήτων (0% σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, 6% στα φροντιστήρια και 23% σε ιδιωτικά σχολεία, ΙΕΚ και Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) να προσκρούει στις αιτιάσεις των πιστωτών είτε για καθολικό ΦΠΑ 23% παντού, είτε για μηδενικό ΦΠΑ.