Απογοητευμένη με την ανολοκλήρωτη έκβαση των συνομιλιών με την Ελλάδα, δήλωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ επισήμανε πως «οι επόμενες μέρες θα είναι σημαντικές».

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι είναι ακόμα πρόθυμη να συνεχίσει τις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση, με την ελπίδα ότι η χώρα μπορεί να υλοποιήσει τις «κατάλληλες διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις» που υποστηρίζονται από «τα μέτρα για την χρηματοδότηση και βιωσιμότητα του χρέους».

«Ενημέρωσα το Εκτελεστικό Συμβουλιο του ΔΝΤ για το γεγονός ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις πρόσφατες συνομιλίες για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες. Εξέφρασα την απογοήτευσή μου και υπογράμμισα τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να συνομιλούμε με τις ελληνικές αρχές.

Είναι σαφές πως οι επόμενες ημέρες θα είναι σημαντικές. Καλωσορίζω τις δηλώσεις του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα χρησιμοποιήσουν πλήρως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να διαφυλάξουν την ακεραιότητα και τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Οι δηλώσεις αυτές υπογραμμίζουν ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σήμερα σε ισχυρή θέση για να απαντήσει σε εξελίξεις εγκαίρως και αποφασιστικά, στο βαθμό που θα χρειασθεί», δήλωσε η κα Λαγκάρντ.

«Το ΔΝΤ επίσης θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες στην περιοχή και είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια στο βαθμό που θα χρειασθεί», προσέθεσε η ίδια.

«Συνεχίζω να πιστεύω ότι απαιτείται μια ισορροπημένη προσέγγιση για να βοηθήσουμε να αποκατασταθεί η οικονομική σταθερότητα και η ανάπτυξη στην Ελλάδα, με τις κατάλληλες διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που θα υποστηρίζονται με την κατάλληλη χρηματοδότηση και μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να επιδιώκει αυτή την προσέγγιση με τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους εταίρους μας», κατέληξε η διευθύντρια του ΔΝΤ.