Τα χρέη πνίγουν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πανδημία και ενεργειακή κρίση έχουν λυγίσει τα τελευταία χρόνια φορολογούμενους, δανειολήπτες και ασφαλισμένους με αποτέλεσμα οι «κόκκινες» οφειλές των ιδιωτών προς τις τράπεζες, την Εφορία, τα Ταμεία, τους ΟΤΑ να υπερβαίνουν τα 250 δις. ευρώ. Με βελτιώσεις στο εξωδικαστικό μηχανισμό, αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων και νέα έκτακτη ρύθμιση για συνεπείς φορολογούμενους η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει «ανάσα» στους οφειλέτες για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων.

Ειδικότερα το νέο πλαίσιο εξόφλησης οφειλών προβλέπει τα εξής:

  1. Αναβίωση 72 ή 120 δόσεων: Όσοι έχασαν τις ρυθμίσεις ή οι ρυθμίσεις κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις παλαιές ρυθμίσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023 εφόσον καταβάλουν δυο δόσεις. Μόνο έτσι θα αναβιώσουν όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων, όπως π.χ. η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Αρρύθμιστες οφειλές

Οσοι έχουν αρρύθμιστες οφειλές (π.χ. απλήρωτες οφειλές από φόρο εισοδήματος 2022 ή ΕΝΦΙΑ 2022) για να κερδίσουν τις «χαμένες» ρυθμίσεις θα πρέπει υποχρεωτικά εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν τις αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων

  1. Νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για τους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς μέχρι την έναρξη της ενεργειακής κρίσης:
  • Αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου του 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.
  • Υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021.
  • Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ.
  • Οι δόσεις είναι έντοκες. Για όσους επιλέξουν 32 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 72 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,87%.
  • Με την ένταξη στη ρύθμιση ισχύουν τα ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων (αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών).
  • Οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στην νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.
  • Αν την 1η Νοεμβρίου του 2021, υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων η οποία μεταγενέστερα χάθηκε και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές, δύνανται να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και ταυτόχρονα, εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στην ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, τις οφειλές της απολεσθείσας πάγιας υποχρεωτικά εντάσσονται εκ νέου στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
  1. Πάγια ρύθμιση: Αφορά χρέη προς την εφορία και τα ταμεία που ρυθμίζονται σε έως 24 ή έως 48 μηνιαίες δόσεις.
  2. Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ρυθμίζονται χρέη προς τις τράπεζες, την εφορία, τα ταμεία, τους δήμους. Οι δανειολήπτες μπορούν πλέον μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού να ρυθμίσουν το χρέος τους χωρίς να έχουν και άλλων ειδών οφειλές ενώ επέρχονται οι εξής βελτιώσεις:
  • Είναι πλέον υποχρεωτική η αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης ως προς αποτέλεσμα του αλγόριθμου. Αφορά τόσο τους χρηματοδοτικούς φορείς όσο και τον οφειλέτη. Απαιτείται, δηλαδή για την απόρριψη , η δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα. Θα γίνεται συνειδητή η διαχείριση των αιτήσεων, ενώ, η τυχόν άρνηση των χρηματοδοτικών φορέων σε πρόταση ρύθμισης θα τεκμηριώνεται από πλήρως αιτιολογημένες συνθήκες για τον εκάστοτε οφειλέτη.
  • Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής και μπορούν πλέον να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή προς τους χρηματοδοτικούς φορείς. Για παράδειγμα αφορά νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο, το οποίο επιθυμούν να ρυθμίσουν, βάζοντας έτσι φρένο σε πλειστηριασμούς.
  • Εντάσσονται νέες κατηγορίες οφειλών προς ρύθμιση, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων, εφόσον έχουν βεβαιωθεί από τη φορολογική αρχή. Για παράδειγμα, μία οφειλή προς τους Δήμους πλέον μπορεί να ρυθμιστεί.
  • Καταργείται η ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο, και μειώνεται το επιτόκιο ρύθμισης αυτών. Θα αφαιρούνται, στο ακέραιο, οι τόκοι που αντιστοιχούν στις υπολειπόμενες δόσεις. Προβλέπεται επίσης διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων, ή ακόμη και της βασικής οφειλής.
  • Το επιτόκιο ρύθμισης διαμορφώνεται στο 3%, σταθερό, από Euribor συν 5 ποσοστιαίες μονάδες που είναι σήμερα.

Παραδείγματα ρύθμισης οφειλών

  • Ρύθμιση 120 δόσεων που χάθηκε το Φεβρουάριο του 2022. Εάν τον Απρίλιο του 2023 υποβληθεί αίτηση επανένταξης θα πρέπει να καταβληθούν δύο μηνιαίες δόσεις.
  • Ρύθμιση 120 δόσεων που χάθηκε και άλλες αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Όλες οι αρρύθμιστες οφειλές πρέπει να ενταχθούν την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την ημερομηνία επικύρωσης της αναβίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων.
  • Ληξιπρόθεσμες οφειλές από Νοέμβριο 2021 – 1η Φεβρουαρίου 2023. Εντάσσονται στις 36 ή 72 δόσεις.
  • Ληξιπρόθεσμες οφειλές από το Νοέμβριο του 2021 και μετά ενταγμένες στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων. Εντάσσονται στη ρύθμιση των 72 δόσεων.
  • Ρυθμισμένες οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021 με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, η οποία χάθηκε τον Μάρτιο του 2022. Παράλληλα βεβαιώθηκαν νέα χρέη τον Απρίλιο του 2022. Τα νέα χρέη εντάσσονται στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων. Οι οφειλές της πάγιας ρύθμισης που χάθηκε επανεντάσσονται σε νέα πάγια ρύθμιση 24 δόσεων.