Προ ημερών η ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt είχε ένα άρθρο με τίτλο: «Γιατί οι Κινέζοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα;». Σε αυτό αναφερόταν ότι μετά από ένα διάλειμμα δύο ετών λόγω πανδημίας, η Air China ξεκινά και πάλι τις πτήσεις της προς την Αθήνα, επισημαίνοντας ότι από το 2015 η κινεζική αγορά logistics COSCO ελέγχει το λιμάνι του Πειραιά, τον δεύτερο μεγαλύτερο σταθμό φορτοεκφόρτωσης στην Ευρώπη, ενώ οι Έλληνες πλοιοκτήτες ανήκουν στους καλύτερους πελάτες των ναυπηγείων της αχανούς χώρας. Υπάρχει όμως και ένας ακόμη πολύ σημαντικός λόγος για τον οποίο κυρίως οι Κινέζοι και ακολούθως οι Ινδοί, οι Τούρκοι, οι Ισραηλινοί οι Ουκρανοί, οι Λιβανέζοι και οι Ρώσοι ως επί το πλείστον αγοράζουν διαμερίσματα, γραφεία και οικόπεδα στην Ελλάδα και θα εντείνουν μάλιστα αυτές τις αγορές τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες: Για να αποκτήσουν την πολυπόθητη Golden Visa για διαμονή και δραστηριοποίησή τους στη χώρα μας.

Το ευεργέτημα της Golden Visa

Η Ελλάδα παρέχει τη δυνατότητα σε πολίτες τρίτων χωρών να αποκτήσουν την Golden Visa αυτομάτως, εάν αγοράσουν ακίνητο στη χώρα μας αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Μέσω αυτής, οι μεγαλοεπενδυτές όμως θα μπορούν ακολούθως να δραστηριοποιηθούν και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οπότε η Golden Visa αποτελεί το «διαβατήριο» προκειμένου να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά π.χ. ο Κινέζος στην Ε.Ε. Να σημειωθεί πως η άδεια διαμονής έχει μόνιμο χαρακτήρα και διαρκεί εφ’ όρου ζωής, απλώς ο κάτοχός της είναι υποχρεωμένος να την ανανεώνει κάθε πέντε χρόνια.

Σε ποιες περιοχές αυξάνεται το όριο αγοράς ακινήτου από τις 250.000 ευρώ στις 500.000 ευρώ

Γιατί όμως βιάζονται τόσο πολύ να αγοράσουν ένα ακίνητο μέσα στις επόμενες εβδομάδες όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες; Γιατί στις περιοχές υψηλής δραστηριότητας, το όριο των 250.000 ευρώ για επένδυση σε ένα ακίνητο, θα ανέβει αυτομάτως στις 500.000 ευρώ. Ειδικότερα, διπλασιάζεται το ελάχιστο ποσό επένδυσης σε ακίνητη περιουσία για χορήγηση της Golden Visa στις περιφερειακές ενότητες Βορείου, Κεντρικού και Νοτίου Τομέα Αθηνών, και τον δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης της Περιφέρειας Αττικής, τον δήμο Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου και Σαντορίνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Σε αυτές τις περιοχές η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας κατά τον χρόνο κτήσης της, καθώς και το συνολικό συμβατικό μίσθωμα των μισθώσεων ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών κατοικιών καθορίζεται στις 500.000 ευρώ και θα πρέπει το ποσό να έχει καταβληθεί ολοσχερώς πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή. Για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας κατά τον χρόνο κτήσης της για να εξασφαλίσει κάποιος την Golden Visa, παραμένει στις 250.000 ευρώ.

Δείτε το σχετικό προωθητικό βίντεο για το πρόγραμμα παροχής Golden Visa σε υπηκόους τρίτων χωρών:

«Σαρώνουν» την κτηματαγορά αυτές τις ημέρες

Οι ξένοι επενδυτές στον τομέα του real estate λοιπόν έχουν έρθει στη χώρα μας (οι ίδιοι ή εκπρόσωποί τους) προκειμένου να «σαρώσουν» την ελληνική κτηματαγορά και να βρουν την κατάλληλη ευκαιρία για την απόκτηση άμεσα ενός ακινήτου σε δημοφιλείς ή περιζήτητες περιοχές όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, το κέντρο της Αθήνας, η Αγία Παρασκευή, το Χαλάνδρι, η Βουλιαγμένη και η Κηφισιά. Κι αυτό γιατί θέλουν να προλάβουν την αλλαγή του ορίου αγοράς από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ, για την εξασφάλιση της Golden Visa.

«Δεν θα μπορούν να τα κάνουν Airbnb»

Όπως τόνισε κι από το βήμα του Κοινοβουλίου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης προωθώντας τη συγκεκριμένη τροπολογία περί αλλαγής των ορίων (εντάχθηκε στον νόμο 5007/2022) «το πρόγραμμα της Golden Visa έχει πάει αρκετά καλά όλα αυτά τα χρόνια. Έχει φέρει στην ελληνική οικονομία, από το 2014 που πρωτοψηφίστηκε επί Νότη Μηταράκη, αναπληρωτού υπουργού Ανάπτυξης τότε στην κυβέρνηση Σαμαρά, περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεις.

Όμως, με την πολύ μεγάλη αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, του real estate και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την άνοδο της golden visa, στο κέντρο της Αθήνας και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δημιουργείται πολύ μεγάλη αύξηση στην τιμή των ενοικίων. Σίγουρα σ’ αυτό έχει παίξει ρόλο και το Airbnb που συνδυάζεται μ’ όλα αυτά. Για να μειώσουμε, λοιπόν, την πίεση στα ακίνητα και στα ενοίκιά τους σ’ αυτές τις περιοχές, ανεβάζουμε το όριο, ώστε να μην μπορούν να αγοράζουν μικρά διαμερίσματα σ’ αυτές τις περιοχές για να τα κάνουν Airbnb και να κρατάνε τη Golden Visa».

Η καταλυτική ημερομηνία

Το μέλος της κυβέρνησης επεσήμανε πάντως ότι «επειδή αυτή είναι μια ξαφνική και μεγάλη μεταβολή, δίνουμε περιθώριο μέχρι τις 30 Απριλίου 2023 σε όποιον έχει ήδη κλείσει συμφωνία να δώσει προκαταβολή και να πάρει το ακίνητό του στην παλαιά τιμή, δηλαδή στις 250.000 και τη Golden Visa. Αρκεί να έχει δώσει προκαταβολή μέχρι 30 Απριλίου και να έχει ολοκληρώσει τη μεταβίβασή του μέχρι το τέλος του χρόνου. Άρα, δίνουμε και ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής της αγοράς, ώστε να μη γίνει ζημιά στη Golden Visa». Επαναλαμβάνουμε, αυτή η μεταβολή του ποσού θα ισχύσει μονάχα στις προαναφερθείσες περιφερειακές ενότητες και δήμους.

Ψάχνουν σπίτια δίπλα σε πανεπιστημιακές σχολές

Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να αγοράζουν στο π.χ. στο κέντρο της Αθήνας οι Κινέζοι επιχειρηματίες ακίνητα, όπως για παράδειγμα πέριξ της πλατείας Ομονοίας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι επενδυτές που προέρχονται από την Κίνα ψάχνουν αυτοτελή κτίρια αλλά και απλά διαμερίσματα άνω των 250.000 ευρώ τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στα νότια και δυτικά προάστια με στόχο την ανακαίνιση και ακολούθως την αξιοποίησή τους. Έντονη κινητικότητα του real estate για παράδειγμα καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα κοντά σε πανεπιστημιακές σχολές, καθώς στόχος είναι να μισθωθούν τα επόμενα χρόνια τα σπίτια που θα αγοραστούν, από φοιτητές που θα ψάχνουν διακαώς ένα διαμέρισμα κοντά στο εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα σπουδάσουν. Παράλληλα βέβαια όσοι έχουν αρκετά χρήματα αναζητούν και αυτοτελή κτίρια, που είναι κατάλληλα για διαμερίσματα ή γραφεία, και η αξία τους μπορεί να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο ακόμη και από τις 500.000 ευρώ. Αυτό το βλέπουμε να συμβαίνει στο Μαρούσι, στην Αγία Παρασκευή και το Χαλάνδρι που οι τιμές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Τι αναζητούν Ινδοί και Ισραηλινοί

Στο κυνήγι της αναζήτησης ενός καλού ακινήτου έχουν μπει και οι Ινδοί που θέλουν ν’ αποκτήσουν Golden Visa οι οποίοι έχουν ζητήσει από γραφεία real estate να τους βρουν αξιοποιήσιμα διαμερίσματα στην Κυψέλη, στο Παγκράτι, στο Γαλάτσι, στα Εξάρχεια, στου Ζωγράφου και στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης, ενώ οι Ισραηλινοί από την πλευρά τους ψάχνουν για ακίνητα αξίας πολύ κοντά στις 250.0000 ευρώ, καθώς οι περισσότεροι δεν θέλουν να ξεφύγουν από αυτό το όριο. Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη οι περισσότεροι επενδυτές που αναζητούν ακίνητα προέρχονται από τη γειτονική Τουρκία, από τη Σερβία και την Αρμενία.

Πόσες αγοραπωλησίες έγιναν χάρις στην Golden Visa

Το πρόγραμμα χορήγησης Golden Visa με την απόκτηση ακινήτου ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ πρόσθεσε στην εγχώρια κτηματαγορά 1.035 αγοραπωλησίες ακινήτων το έτος 2021, 938 το έτος 2020, 3.535 το έτος 2019, 1.833 το έτος 2018, 959 το έτος 2017, 488 το έτος 2016, 421 το έτος 2015, 338 το έτος 2014 και 21 το 2013 που ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος.

Βάσει του ισχύοντος νόμου, για να εξασφαλίσει κάποιος την Golden Visa θα πρέπει να καταβάλλει το συμφωνηθέν τίμημα ή μίσθωμα στο σύνολό του με τους εξής τρόπους: α) με δίγραμμη τραπεζική επιταγή σε λογαριασμό πληρωμών του δικαιούχου που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα, β) με μεταφορά πίστωσης, κατά την περ. 24 του άρθρου 4 του ν. 4537/2018 (Α’ 84) και γ) μέσω POS εγκατεστημένου από πάροχο υπηρεσιών πληρωμών, ο οποίος λειτουργεί στην Ελλάδα, με χρέωση τραπεζικής πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας του αγοραστή, σε λογαριασμό πληρωμών του δικαιούχου που τηρείται σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών, κατά την περ. 11 του άρθρου 4 του ν. 4537/2018, ο οποίος λειτουργεί στην Ελλάδα. Η ως άνω πληρωμή δύναται να πραγματοποιηθεί και από σύζυγο ή συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι β’ βαθμού του αγοραστή. Όλες οι ανωτέρω διατάξεις καταλαμβάνουν και τις καταβολές που έχουν λάβει χώρα με τους ως άνω τρόπους πληρωμής από 1η Ιανουαρίου.2017 μέχρι σήμερα.

Όλα τα ειδικότερα στοιχεία διενέργειας της πληρωμής, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των στοιχείων ταυτοποίησης του πωλητή, του αγοραστή και τυχόν τρίτου πληρωτή, του αριθμού λογαριασμών πληρωμών του πληρωτή, της διεύθυνσής του, του επίσημου αριθμού προσωπικού εγγράφου του, του αναγνωριστικού αριθμού του πληρωτή ή της ημερομηνίας και του τόπου γέννησής του, του τρόπου πληρωμής και των σχετικών λογαριασμών πληρωμών χρέωσης του πληρωτή και πίστωσης του δικαιούχου, καθώς και της υπεύθυνης δήλωσης του αγοραστή για τη συζυγική σχέση ή τη συγγένεια με τρίτο πληρωτή, πρέπει να δηλώνονται και να υποβάλλονται υπευθύνως από τους συμβαλλόμενους ενώπιον του συντάσσοντος το συμβόλαιο συμβολαιογράφου και να αναγράφονται σε αυτό.

Μπορεί να φέρει και τα μέλη της οικογένειάς του ο αγοραστής

Επίσης ο επενδυτής τρίτης χώρας που θα αγοράσει ένα ακίνητο εξασφαλίζοντας την Golden Visa μπορεί να συνοδεύεται και από τα μέλη της οικογένειάς του στα οποία χορηγείται, ύστερα από αίτησή τους, ατομική άδεια διαμονής που λήγει ταυτόχρονα με την άδεια διαμονής του συντηρούντος.

Ως μέλη της οικογένειας νοούνται:

(α) ο έτερος των συζύγων ή των συντρόφων με τον/την οποίο/α ο/η πολίτης τρίτης χώρας έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα,

(β) τα άγαμα κοινά τέκνα των συζύγων ή συντρόφων κάτω των είκοσι ενός 21 ετών,

(γ) τα άγαμα τέκνα του συντηρούντος ή του ετέρου των συζύγων ή συντρόφων, εφόσον η επιμέλεια έχει νομίμως ανατεθεί για μεν τα τέκνα του/της συντηρούντος σε αυτόν/αυτήν, για δε τα τέκνα του/της ετέρου των συζύγων ή συντρόφων κάτω των είκοσι ενός 21 ετών σε αυτόν/αυτήν,

(δ) οι απευθείας ανιόντες των συζύγων ή συντρόφων.

Στα τέκνα των περιπτώσεων (β) και (γ) που συμπληρώνουν το 21ο έτος της ηλικίας τους, χορηγείται αυτοτελής άδεια διαμονής για τρία 3 έτη.

Τι γίνεται εάν πουλήσει το ακίνητο;

Τι συμβαίνει όμως εάν στο μεσοδιάστημα που ισχύει η Golden Visa ο αγοραστής του ακινήτου το πουλήσει σε κάποιον άλλον. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις «η μεταπώληση της ακίνητης περιουσίας κατά τη διάρκεια ισχύος της άδειας διαμονής, σε έτερο πολίτη τρίτης χώρας παρέχει δικαίωμα χορήγησης άδειας διαμονής στον νέο αγοραστή, με ταυτόχρονη ανάκληση της άδειας διαμονής του πωλητή».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι είναι πολύ πιθανό να υιοθετηθεί προσεχώς από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κι ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό της Πορτογαλίας (με την εξαίρεση της χορήγησης ιθαγένειας που δίνει η χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου), βάσει του οποίου θα θεσπιστούν και χαμηλότερα ελάχιστα όρια επένδυσης, κάτω των 250.000 ευρώ, ειδικά για περιοχές της επικράτειας με χαμηλή ανάπτυξη.