Το μακρινό 1954 η εφημερίδα Καθημερινή είχε δημοσιεύσει τα σχέδια ενός ευρύτερου ρυθμιστικού προγράμματος αναμόρφωσης του λεκανοπεδίου Αττικής, με αιχμή την αξιοποίηση των ακτών της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτό αποτελούσε όραμα πολιτικών, επιχειρηματιών και πολεοδόμων από τη δεκαετία του 1920!

Σημείωνε μάλιστα ότι η Γλυφάδα και η Βούλα θα μπορούσαν μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια να γίνουν τόσο δημοφιλείς, όσο και η Κυανή Ακτή της γαλλικής Ριβιέρας. Πράγματι σύντομα ξεκίνησε μια σειρά από έργα με σημαντικότερα τη δημιουργία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Αστέρας» στη Βουλιαγμένη και τη διάνοιξη των περίφημων τούνελ στο 31ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου (οι λεγόμενες «τρύπες του Καραμανλή») που έδωσαν πρόσβαση στις περιοχές μεταξύ Βάρκιζας και Κορωπίου οι οποίες μέχρι τότε ήταν αποκομμένες από την πρωτεύουσα και η οδική σύνδεση γινόταν μόνο από τα Μεσόγεια. Ωστόσο οι αναπλάσεις δεν προχώρησαν περισσότερο.

Επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στην Σαρωνίδα

Επί της ουσίας η «Αθηναϊκή Ριβιέρα» τώρα ξεκινά να διαμορφώνεται χάρις σε μια σειρά μεγάλων τουριστικών επενδύσεων που ξεκινούν από τον Πειραιά και φθάνουν μέχρι το Λαύριο εντάσσοντας μεταξύ άλλων τη ριζική αναμόρφωση του Μικρολίμανου, την αξιοποίηση των ολυμπιακών ακινήτων του Φαλήρου, τη μαρίνα του Φλοίσβου, την ανάπλαση του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, τη Γλυφάδα, τη Βούλα, την Βουλιαγμένη, τη Βάρκιζα, το Λαγονήσι, την Σαρωνίδα, την Ανάβυσσο και το Σούνιο.

Στα περίπου 70 χιλιόμετρα της Αθηναϊκής Ριβιέρας (σ.σ. ριβιέρα είναι στα ιταλικά η ακτογραμμή) αναμένεται να επενδυθούν μέσα στα επόμενα χρόνια δισεκατομμύρια ευρώ αναμορφώνοντας πλήρως το παραλιακό μέτωπο και εντάσσοντας την ελληνική πρωτεύουσα στον χάρτη των τουριστικών περιοχών που καλύπτουν υψηλού επιπέδου απαιτήσεις εφάμιλλες εάν όχι καλύτερες από αυτές που μπορεί να συναντήσει ο επισκέπτης στη Βαρκελώνη, τη Ρώμη, την Τενερίφη, την Κορσική, τη Βαλέτα ή τη Λισαβόνα.

Ήδη έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης τα έργα στο Ελληνικό, ενώ εντός του 2023 θα ξεκινήσει η εκμετάλλευση του χώρου στα πρώην «Αστέρια» της Γλυφάδας, θα ανεγερθούν νέες ξενοδοχειακές μονάδες θα αξιοποιηθούν οικοδομικοί συνεταιρισμοί και θα δούμε όπως επισημαίνουν οι γνωρίζοντες το τοπίο σταδιακά να αλλάξει. Ας δούμε τα σημαντικότερα από τα έργα που αναμένονται μέσα στο επόμενο έτος:

Πώς θα είναι το Ελληνικό στο τέλος του 2023

Στιγμιότυπο από τα έργα κατεδάφισης του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό

Μπορεί να έχει ξεκινήσει επί της ουσίας προ ολίγων μηνών η ανάπλαση του χώρου στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, ωστόσο ήδη τα διεθνή μέσα ενημέρωσης το εντάσσουν στα νέα διεθνή τοπόσημα, καθώς σταδιακά δημιουργείται μια νέα έξυπνη βιώσιμη μικρή πολιτεία.

Το φθινόπωρο παραδίδεται το κτίριο – πρότυπο για τα ΑΜΕΑ

Καταρχάς έως το φθινόπωρο του 2023 αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το κτίριο – πρότυπο των 11.000 τ.μ. που θα φιλοξενήσει τις ανάγκες τεσσάρων σωματείων Ατόμων με Αναπηρία (ΑΜΕΑ). Η κατασκευή βρίσκεται ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο, με την κατασκευάστρια εταιρεία Lamda Development να έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος κατασκευής του, που θα ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ. Ήδη στο χώρο γύρω από το εργοτάξιο φυτεύτηκαν δεκάδες νέα δέντρα, μεταξύ των οποίων ελιές, χαρουπιές, κουτσουπιές και άλλα ελληνικής προέλευσης, που ταιριάζουν με το περιβάλλον και τη βλάστηση της περιοχής, με ύψος που φτάνουν και τα 6 μέτρα, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό μια πράσινη ζώνη γύρω από τον χώρο όπου θα ανεγερθεί το κτίριο ώστε να μην επιβαρύνεται η γειτονική κατοικημένη περιοχή.

Σε προχωρημένο στάδιο η υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος

Η Λεωφόρος Ποσειδώνος

Επίσης σε προχωρημένο στάδιο θα βρίσκονται και τα έργα υποδομών της πρώτης φάσης που είναι ήδη σε πλήρη εξέλιξη, με σημαντικότερο αυτό της υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος στο ύψος του Αγίου Κοσμά. Αυτή τη στιγμή έχουν προχωρήσει οι εκσκαφές καλύπτοντας τα 2/3 του συνόλου του συνολικού μήκους 1,3 χιλιομέτρων της υπογειοποίησης. Να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης δεν θα χρειαστεί να διακοπεί η κυκλοφορία στην Λεωφόρο Ποσειδώνος, καθώς όταν το έργο ολοκληρωθεί, ο υφιστάμενος άξονας θα ενοποιηθεί με το νέο υπογειοποιοποιημένο τμήμα του αυθημερόν. Με την ολοκλήρωση του έργου θα καταργηθούν φωτεινοί σηματοδότες κατά μήκος της Λεωφόρου Ποσειδώνος, δίνοντας ανάσα στην κυκλοφοριακή συμφόρηση σε ώρες αιχμής.

Επίσης τέλη του 2023 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του εργοταξίου στο ρέμα των Τραχώνων, που βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, έχοντας δημιουργήσει ένα κανάλι νερού που θα έχει διττό ρόλο: να προσφέρει και ψυχαγωγικές λύσεις και προτάσεις στην ευρύτερη περιοχή καθώς και αντιπλημμυρική προστασία στην περιοχή.

Οι πρώτοι όροφοι του «πράσινου» ουρανοξύστη

Έως το τέλος του 2023 θα έχουν αρχίσει επίσης να σηκώνονται οι πρώτοι όροφοι του υψηλότερου παράκτιου πράσινου ουρανοξύστη στην Μεσόγειο, του Riviera Tower. Μετά την έκδοση της σχετικής οικοδομικής άδειας τον Αύγουστο του 2022, για την οποία απαιτήθηκε μεγάλος αριθμός εγκρίσεων και χρειάστηκαν παραπάνω από 1.900 σχέδια, οριοθετήθηκε ο χώρος του εργοταξίου, ξεκίνησαν τα έργα και η θεμελίωση ολοκληρώνεται το Μάιο του 2023. Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος για την οικιστική αυτή ανάπλαση αποτελεί το γεγονός ότι έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 95% της πωλούμενης επιφάνειας.

Συν τοις άλλοις έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση των παλαιών κτηρίων του πάλαι ποτέ αεροδρομίου, μετά από προσεκτικό σχεδιασμό που βασίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας (ανακύκλωση και αξιοποίηση υλικών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος), ενώ θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου του Vouliagmenis Mall στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, για τη Riviera Galleria, το έτερο εμπορικό κέντρο μικρής δομημένης επιφάνειας 21.930 τ.μ. αλλά και για το Μητροπολιτικό Πάρκο. Η ολοκλήρωση των διαγωνισμών θα συνεπάγεται και την έναρξη των εργασιών κατασκευής τους.

Πεντάστερο ξενοδοχείο στα πρώην «Αστέρια» της Γλυφάδας

Η παραλία της Γλυφάδας

Εκτός από την ανάπλαση του Ελληνικού όμως, πολλά ακόμη σημαντικά project υλοποιούνται αυτή την περίοδο. Έτσι, το καλοκαίρι του 2023 αναμένεται να παραδοθεί και να τεθεί σε λειτουργία το νέο ultra luxury ξενοδοχείο One & Only Aesthesis στα πρώην «Αστέρια» της Γλυφάδας. Σε μια έκταση 20 στρεμμάτων δημιουργούνται 128 πολυτελή δωμάτια και σουίτες για τουρίστες υψηλών απαιτήσεων, ενώ ο χώρος θα περιβάλλεται από 200.00 φυτά και δέντρα.

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ της Grivalia Hospitality η οποία εκτός από τα δωμάτια και τις σουίτες θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκθεσιακό χώρο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, δύο εστιατόρια, χώρους δραστηριοτήτων και κέντρο αναζωογόνησης. Η λειτουργία του αναμένεται να τονώσει και την εμπορική αγορά της Γλυφάδας, καθώς το νέο ξενοδοχείο θα είναι σχεδόν δίπλα στο κέντρο της πόλης, διευκολύνοντας τους επισκέπτες που επιθυμούν να κάνουν τα ψώνια του.

Ultra – luxury glamping στη Βούλα

Εντός του 2023 θα παραδοθεί επίσης το νέο ultra – luxury glamping (glam camping) που αναπτύσσεται στην περιοχή της Βούλας. Πρόκειται για επένδυση της εταιρείας Grivalia που έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο και εκτός από το πολυτελές κάμπινγκ θα δημιουργηθεί εστιατόριο, αναψυκτήριο, παιδότοπος, χώρος διημέρευσης με βιβλιοθήκη, καταστήματα, κινηματογράφος, γυμναστήριο, κέντρο αναζωογόνησης, αθλητικά γήπεδα και ένα εκτενές δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων με ταυτόχρονη πυκνή φύτευση και υπαίθρια καθιστικά, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο μια ακόμη όαση αναψυχής στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής.

Ξεκινά η δημιουργία του Saronida Olympos Golf Project

Σε μια έκταση 6.000 στρεμμάτων θα ξεκινήσει πολύ σύντομα η δημιουργία του Saronida Olympos Golf Project. Πρόκειται για μια επένδυση 840 εκατομμυρίων ευρώ της εταιρείας Βήτα Ανάπτυξης Ακινήτων Α.Ε. που εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και θα αφορά την τουριστική αξιοποίηση οικοπέδων του οικοδομικού συνεταιρισμού «Η Υγεία» και άλλων όμορων εκτάσεων που βρίσκονται στην περιοχή της Σαρωνίδας, λίγο πιο κάτω από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Grand Resort Lagonissi.

Εκεί θα δημιουργούν σύνθετα τουριστικά καταλύματα με γήπεδο γκολφ 18 οπών. Παράλληλα θα διαθέτει τουριστικό χωριό, μαρίνα για να δένουν σκάφη, ελικοδρόμιο, μονάδα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, αφαλάτωσης και βιολογικού καθαρισμού λυμάτων καθώς επίσης και εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το έργο αναμένεται να παραδοθεί έως το έτος 2030.

Εκμίσθωση του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης για 99 χρόνια

Μόλις προ ημερών αναδείχτηκε πλειοδότης για τη μακροχρόνια μίσθωση 99 ετών σε μία έκταση 18 στρεμμάτων του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης. Το ακίνητο που χαρακτηρίζεται «φιλέτο», βρίσκεται δίπλα από το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα και ανήκει στο ίδρυμα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Αναμένεται να αξιοποιηθεί για την ανέγερση ήπιων περιβαλλοντικά πολυτελών κατοικιών και μικρής τουριστικής μονάδας. Τα ακίνητα που παραχωρούνται στον επενδυτή είναι συνολικής έκτασης άνω των 17,3 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Η πλειοδότρια εταιρεία φέρεται να είναι ισραηλινών συμφερόντων και τα προσδοκώμενα μισθώματα για την Αρχιεπισκοπή, σε ορίζοντα 30 ετών, υπολογίζονται σε πάνω από 400.000.000 ευρώ. Με τα έσοδα αυτά θα χρηματοδοτηθούν για τις επόμενες τρεις δεκαετίες τις φιλανθρωπικές και κοινωνικές δράσεις του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Τα παιδιά του Ορφανοτροφείου θα μετεγκατασταθούν σε άλλο αναβαθμισμένο ακίνητο, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί περισσότερα ορφανά παιδιά και με τις πλέον κατάλληλες και σύγχρονες προδιαγραφές φροντίδας παιδιών.

Αξιοποιείται το ημιτελές από την εποχή της Χούντας ξενοδοχείο στο Λαγονήσι

Στιγμιότυπο από παραλία στο Λαγονήσι

Την ίδια ώρα αναζητείται επενδυτής για το ημιτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα έκτασης 65 στρεμμάτων στο Λαγονήσι, στην περιοχή της Αλθέας, στην Αγία Μαρίνα. Πρόκειται για το επονομαζόμενο «ξενοδοχείο της χούντας» καθώς ξεκίνησε να ανεγείρεται αρχές της δεκαετίας του 1970, μεσούσης της δικτατορίας αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Σήμερα το κεντρικό κτίριο και η σειρά από bungalows μπροστά απ’ αυτό, ανήκουν στην Eurobank που βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές προκειμένου να αξιοποιηθεί καθώς η δυναμικότητά του ξεπερνά τα 400 δωμάτια και η θέα που έχει είναι εκπληκτική.

Resort με πισίνες στην περιοχή Πούντα Ζέζα του Σουνίου

Στιγμιότυπο από τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο

Τέλος, ζωή θα πάρει και πάλι ένα εγκαταλελειμμένο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στην περιοχή Πούντα Ζέζα, κοντά στο Σούνιο καθώς αποκτήθηκε από την ισραηλινή εταιρεία Brown Hotels που θα το μετατρέψει σε τετράστερο resort. Το ξενοδοχείο θα ονομάζεται Isla Brown (φέρει το brand της Brown που χρησιμοποιείται και για τα ξενοδοχεία της εταιρείας στα Χανιά και στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας) και θα περιλαμβάνει δύο κτίρια σε μία έκταση 33 στρεμμάτων, με απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα.

Βάσει του σχεδιασμού θα πρόκειται για ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα καθώς θα διαθέτει 179 δωμάτια και σουίτες, spa, χαμάμ, εστιατόριο, γυμναστήριο, παιδότοπο, καταστήματα αλλά και συνεδριακό χώρο χωρητικότητας 500 ατόμων. Παράλληλα θα δημιουργηθεί πισίνα με μπαρ στον τελευταίο όροφο ενώ κάποια από τα ακριβά δωμάτια θα διαθέτουν και ιδιωτική πισίνα.