Οι διαδικασίες πραγματοποίησης εξαγωγών είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες και δαπανηρές, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η εξωστρέφεια και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις να επιβαρύνονται με πρόσθετο κόστος.

Ακόμη, θα πρέπει να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας των τελωνείων και να εκσυγχρονιστεί η δομή λειτουργίας τους και οι υποδομές τους ενώ σε ότι αφορά στο ωράριο των καταστημάτων θα πρέπει να προσαρμοστεί στις πραγματικές ανάγκες των περιοχών. Δεν επιτρέπεται τουριστικές περιοχές να μην έχουν ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές και αργίες, με την επίκληση γραφειοκρατικών και όχι ουσιαστικών λόγων.

Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων σε έγγραφο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς το γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ι. Δρυμούση σε απάντηση εγγράφου του υπουργείου με το οποίο έχει ζητήσει από όλους τους φορείς να αναφέρουν τα σημαντικότερα εμπόδια στην δημιουργία και λειτουργία των επιχειρήσεων.

Το επιμελητήριο ως σημαντικότερα εμπόδια θεωρεί τα εξής:

– Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας, που οφείλεται κυρίως στην αναστολή (στην πράξη) των χρηματοδοτήσεων εκ μέρους των τραπεζών, αλλά και στην αδυναμία εκπλήρωσης των μεταξύ συνεργαζόμενων επιχειρήσεων υποχρεώσεις των, αφού η κρίση έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της παραγωγής.

– Σε ότι αφορά στις συναλλαγές του Δημοσίου με επιχειρήσεις, η καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ και η μη πραγματοποίηση συμψηφισμού,

– Δυσχερής είναι η συμμετοχή των επιχειρήσεων και δη των ΜμΕ στους διαγωνισμούς του Δημοσίου καθώς διέπεται από ακραίες γραφειοκρατικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα να απαιτείται χρήμα και χρόνος καθώς και ειδικά καταρτισμένο προσωπικό, που να εξασφαλίζει κάθε φορά την πληρότητα των υποβαλλόμενων προσφορών, κάτι που οι ΜμΕ τουλάχιστον αδυνατούν να εξασφαλίσουν.

– Το κόστος για εισφορές υπέρ τρίτων επί των ναύλων μεταφοράς υπερβαίνει το 14% (πέραν του ΦΠΑ), συνίσταται δε σε επί μέρους δαπάνες άχρηστες, αδικαιολόγητες ή ξεπερασμένες, όπως π.χ. επίναυλος τέλη υπέρ λιμένων, υπέρ λεμβούχων κ.ο.κ.

– Η εφαρμογή των φορολογικών κανόνων στις επιχειρήσεις είναι υπέρμετρα γραφειοκρατική και τυπολατρική.

– Η διατήρηση κλειστών επαγγελμάτων λειτουργεί ως εμπόδιο στην ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά και επιβάλλει στην πράξη πρόσθετο κόστος στις επιχειρήσεις.

– Η δημιουργία νέων επιχειρήσεων συναντά πληθώρα εμποδίων, που συνίστανται στην υποχρέωση λήψης προηγούμενων αδειών και λειτουργικής αδειοδότησης από πλήθος συνήθως φορέων .

– Σημαντικό πρόβλημα δημιουργείται στις νόμιμες επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, που τους ασκούν όσοι έμποροι για άδηλους λόγους δεν τηρούν την ισχύουσα νομοθεσία

– Πρόσθετο κόστος αλλά και απώλεια αγορών προκαλείται στις επιχειρήσεις από την εγκληματικότητα, τις καταχρηστικές κινητοποιήσεις και γενικά την άσκηση δικαιωμάτων διαφόρων κλάδων εργαζομένων χωρίς μέριμνα για το γενικότερο συμφέρον.

Τέλος, πάγια πρόταση, που θα επέλυσε πολλά από τα σημερινά εμπόδια είναι η μετατροπή των επιμελητηρίων σε one stop shops για τις επιχειρήσεις στο στάδιο και τη δημιουργία και τη λειτουργίας τους.