Ισχυρή αύξηση του επιδόματος για τη βενζίνη το προσεχές τρίμηνο, μεγαλύτερη επιδότηση στην αντλία για το ντίζελ κίνησης, προκαταβολή της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αγρότες και κτηνοτρόφους και νέο πρόγραμμα ενίσχυσης του γεωργικού τομέα περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που ανακοινώνει σήμερα ο πρωθυπουργός και θα εξειδικεύσει το οικονομικό επιτελείο.

Αν και τα σενάρια για το είδος και την έκταση των αντισταθμιστικών στην ακρίβεια μέτρων «έδιναν και έπαιρναν» μέχρι αργά χθες το βράδυ οι παρεμβάσεις που είχαν κλειδώσει είναι:

Πρατήριο καυσίμων
  • Επέκταση για ακόμα τρεις μήνες της επιδότησης στη βενζίνη.
  • Διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων με αναπροσαρμογή του ορίου για το οικογενειακό εισόδημα αισθητά πάνω από τα 30.000 ευρώ που είναι σήμερα με αρμόδιους παράγοντες να «φωτογραφίζουν» τη περιοχή των 45.000 ευρώ.
  • Σημαντική αύξηση του ποσού της επιδότησης ακόμα και στη ζώνη των 70 – 90 ευρώ από 50 ευρώ που ήταν το ανώτατο όριο στο Fuel Pass 1. Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή ανάλογα με το είδος του οχήματος και την περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία του καταναλωτή με το μεγαλύτερο ποσό να χορηγείται στους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών της χώρας και το μικρότερο στους κατόχους μοτοσυκλετών. Για τη λήψη του επιδόματος τα φυσικά πρόσωπα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν το όριο για το οικογενειακό εισόδημα, έχουν στην κατοχή τους όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο που είναι σε κυκλοφορία, είναι ασφαλισμένο και δεν οφείλουν γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας. Για την είσοδο στη πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Ιουλίου θα χρειάζονται τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet ενώ στην αίτηση θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας και ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.
  • Παράταση της επιδότησης στην αντλία και μετά τον Ιούνιο με αύξηση του ποσού της επιδότησης πάνω από τα 12 λεπτά το λίτρο που είναι σήμερα. Σημειώνεται ότι με το ΦΠΑ η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης φθάνει σήμερα τα 15 λεπτά το λίτρο.
  • Επίσπευση των διαδικασιών για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για τις αγροτικές καλλιέργειες με την προκαταβολή μέρους του ποσού που δικαιούνται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για το 2022 με το ύψος του σχετικού κονδυλίου να ανέρχεται στα 26 εκατ. ευρώ.
  • Ενεργοποίηση νέου προγράμματος χρηματοδότησης για την στήριξη και την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής με τη χρήση κοινοτικών πόρων συνολικού ύψους στα 100 εκατ. ευρώ.