Φορολογικά «δώρα» για συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συνεργασίες επαγγελματιών (δικηγόροι, λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί) και αγροτών προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Με το νομοσχέδιο παρέχεται έκπτωση 30% στον φόρο εισοδήματος για 9 χρόνια αντί για 3 που προβλέπονταν αρχικά, ενώ για αγρότες η μείωση φτάνει το 50%. Για όσους ακολουθήσουν το δρόμο της συνένωσης ή της συνεργασίας ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται στο 15,5% από 22% που είναι σήμερα και στο 11% για τους αγρότες υπό την προϋπόθεση ότι η νέα εταιρική σχέση θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 5 έτη.

Το μέτρο αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που μετά τη μετατροπή τους θα απασχολούν πάνω από 9 υπαλλήλους.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής:

  1. Απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των κερδών κατά 30% για 9 έτη στη νέα εταιρεία που προκύπτει, σε κάθε συνεργαζόμενο πρόσωπο στην περίπτωση συνεργασίας προσώπων και στη νέα εταιρεία σε περίπτωση εισφοράς ατομικής επιχείρησης σε οποιασδήποτε μορφής εταιρεία.

Η απαλλαγή παρέχεται από το επόμενο έτος της ημερομηνίας ολοκλήρωσης του μετασχηματισμού εταιρειών οποιασδήποτε μορφής ή της ημερομηνίας πραγματοποίησης εισφοράς ατομικής επιχείρησης σε οποιασδήποτε μορφής εταιρεία ή της ημερομηνίας έναρξης της οποιασδήποτε μορφής συνεργασίας.

  1. Στην περίπτωση συνεργασίας φυσικών προσώπων, κατά κύριο επάγγελμα αγροτών παρέχεται το κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά ποσοστό 50% επί των κερδών, τα οποία προκύπτουν από την άσκηση ατομικής αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  2. Για τις συγχωνευόμενες επιχειρήσεις ή συνένωση ατομικών, το όφελος μπορεί να ανέλθει έως τα 500.000 ευρώ, ενώ για συνεργασία προσώπων φτάνει έως 125.000 ευρώ για καθένα από τα συνεργαζόμενα πρόσωπα.
  3. Ως «συνεργασία» νοείται η σχέση που συγκεντρώνει αθροιστικά τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
  • Δημιουργείται δυνάμει οποιασδήποτε μορφής σύμβασης ή συμφωνίας μεταξύ μη συνδεδεμένων προσώπων, δυνάμει της ίδρυσης οποιασδήποτε μορφής νομικού προσώπου ή άλλης νομικής οντότητας από δύο ή περισσότερα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των κοινοπραξιών, των συνεταιρισμών, των οργανώσεων ή των ομάδων παραγωγών ανεξαρτήτως νομικής μορφής ή με αντικείμενο τη συμβολαιακή γεωργία ή τη σύμβαση δικαιόχρησης (franchising),
  • έχει σκοπό την από κοινού προώθηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των συνεργαζόμενων εταιρειών ή προσώπων,
  • διαρκεί για τουλάχιστον 5 έτη από την ημερομηνία σύναψης της συμφωνίας ή ίδρυσης του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, και
  • ο συνολικός μέσος κύκλος εργασιών των εταιρειών που μετέχουν σε αυτήν, λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη τριετία, είναι τουλάχιστον ίσος με ποσοστό 150% του κύκλου εργασιών της εταιρείας με τον μεγαλύτερο, μεταξύ των συνεργαζόμενων εταιρειών, μέσο κύκλο εργασιών της τελευταίας τριετίας.
  1. Στους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων, προκειμένου να πάρουν τη φορολογική έκπτωση του 30% πρέπει επίσης να έχουν μέσο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 150% του κύκλου εργασιών της μεγαλύτερης εξ αυτών. Επιπλέον, όμως, πρέπει ο κύκλος εργασιών της νέας εταιρείας, δηλαδή το άθροισμα του κύκλου εργασιών των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων, να είναι ίσος ή μεγαλύτερος των 450.000 ευρώ.
  2. Σε περίπτωση μετατροπής ατομικής επιχείρησης σε προσωπική εταιρεία ή σε οποιασδήποτε άλλης μορφής εταιρεία ή σε περίπτωση συνένωσης ατομικών επιχειρήσεων με σκοπό τη δημιουργία νομικού προσώπου, το κίνητρο δίνεται εφόσον η ατομική επιχείρηση έχει ιδρυθεί τουλάχιστον προ τριετίας, η νέα εταιρεία τηρεί λογιστικά αρχεία με το διπλογραφικό σύστημα και -σε περίπτωση συνένωσης περισσότερων ατομικών επιχειρήσεων- ο κύκλος εργασιών της νέας εταιρείας είναι μεγαλύτερος από το 150% του κύκλου εργασιών της μεγαλύτερης ατομικής επιχείρησης.
  3. Το συνολικό όφελος από τη μείωση του φόρου εισοδήματος κατά τη διάρκεια των 9 ετών δεν μπορεί να ξεπερνά τα 500.000 ευρώ στην περίπτωση μετασχηματισμού ή συνένωσης επιχειρήσεων και τα 125.000 ευρώ στην περίπτωση συνεργασιών για καθένα από τα συνεργαζόμενα πρόσωπα.