Αποστάσεις από τη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων κράτησαν τελικά οι πληττόμενοι από την πανδημία οφειλέτες της Εφορίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στη ρύθμιση των κορονοχρεών εντάχθηκαν μόνο 48.500 φορολογούμενοι από τους περίπου 820.000 που ήταν οι δυνητικά δικαιούχοι. Αν και όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών πολλοί φορολογούμενοι είχαν εξοφλήσει τις οφειλές τους πριν ενεργοποιηθεί η ειδική ρύθμιση, χιλιάδες οφειλέτες γύρισαν την πλάτη στις 36 άτοκες δόσεις ή τις 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Τους φορολογούμενους αυτούς θα αναζητήσει τώρα η ΑΑΔΕ. Με τις οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021, να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες η ΑΑΔΕ σε πρώτη φάση θα αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στους οφειλέτες με το οποίο θα τους καλεί να τακτοποιήσουν την οφειλή τους. Οσοι αδιαφορήσουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Δεύτερη ευκαιρία

Οι οφειλέτες για να γλιτώσουν από τον εφιάλτη των κατασχέσεων έχουν την ευκαιρία να εντάξουν τις αρρύθμιστες οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Τακτικές οφειλές όπως ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ρυθμίζονται σε έως 24 μηνιαίες δόσεις ενώ έκτακτες οφειλές όπως φόρος κληρονομιάς μπορούν να εξοφληθούν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις. Οι δόσεις είναι έντοκες. Για όσους επιλέξουν να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε έως 12 μηνιαίες δόσεις το ετήσιο επιτόκιο ανέρχεται σε 4,68%. Για περισσότερες δόσεις το επιτόκιο αυξάνεται και φτάνει στα επίπεδα του 6% ετησίως.

Η ελάχιστη δόση έχει οριστεί σε 30 ευρώ. Οι οφειλέτες για να ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις δηλώσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας της τελευταίας πενταετίας έως την ημερομηνία της αίτησης (εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα).

Πότε χάνεται η ρύθμιση

H ρύθμιση χάνεται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, εάν ο οφειλέτης:

  • Δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μιας φοράς.
  • Δεν καταβάλει την τυχόν μία εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής (15%) μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.
  • Δεν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους.
  • Δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του (ατομικές και οφειλές από συνυποχρέωση, συνυπευθυνότητα) από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά (ανεξάρτητα από την υπηρεσία της φορολογικής διοίκησης στην οποία έχουν βεβαιωθεί).
  • Έχει υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.