Σε μία πρωτοφανή κίνηση φαίνεται πως προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας από δεκάδες πρεσβείες και προξενεία της χώρας στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην εφορία τυχόν αδιάθετες δαπάνες και εισπράξεις από προξενικές πράξεις.

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το «Βήμα», πρόκειται για ποσά τα οποία μέχρι σήμερα εν μέρει συμψηφίζονταν με τα χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες που χορηγούσε το υπουργείο των Εξωτερικών στις πρεσβείες και τα προξενεία, ενώ ένα ποσοστό εσόδων επέστρεφε στο ΥΠΕΞ – και όχι στις ΔΟΥ.

Το έγγραφο καλεί τις διπλωματικές μας αρχές να επιστρέψουν άμεσα μέσω ΔΟΥ τυχόν αδιάθετες δαπάνες, που αφορούν κατά βάση έξοδα για γραφική ύλη, καθαριστικά κτλ, του τρέχοντος διμήνου.

Να σημειωθεί ότι σήμερα με έμπειρους διπλωμάτες κάτι τέτοιο ουδέποτε έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν και μάλλον δείχνει τα ασφυκτικά περιθώρια ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσαν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το Ποτάμι, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση.

«Έχει πάψει να μας εκπλήσσει η “eφευρετικότητα” του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στην προσπάθειά του να μαζέψει λεφτά από εδώ και από εκεί. Θα θέλαμε μόνο να θυμίσουμε στους συνεταίρους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι δεν καινοτομούν. Οι πρεσβείες αποψιλώθηκαν από τα χρήματά τους και τελικά καταργήθηκαν εντελώς και επί Όθωνα, την άνοιξη του 1843. Λίγο μετά το ελληνικό κράτος κήρυξε μία από τις πρώτες του στάσεις πληρωμών. Ευχόμαστε τουλάχιστον η σημερινή κυβέρνηση να μη μας επιφυλάσσει ανάλογο τέλος», αναφέρει χαρακτηριστικά το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του.

«Τώρα η κυβέρνηση μαζεύει ότι εισπράξεις έχουν οι πρεσβείες και προξενεία μας από προξενικές πράξεις. Η ενέργεια αυτή – ιδίως τις ημέρες αυτές – στέλνει σε όλο το κόσμο το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα κολλημένη στο τοίχο λόγω ταμειακών αναγκών. Βοηθάει αυτό την οποία διαπραγμάτευση; Εντάσσεται σε κάποια στρατηγική; Υπαγορεύεται από τη θεωρία των παιγνίων», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.