Οδηγός επιβίωσης για τα χρήματά σας σε περίπτωση πτώχευσης

Οκτώ κρίσιμες ερωτήσεις και ισάριθμες σημαντικές απαντήσεις


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12:59
28/11/2010
Οδηγός επιβίωσης για τα χρήματά σας σε περίπτωση πτώχευσης
5
loading

Η κατοχύρωση των καταθέσεων απασχολεί και πάλι, καθώς το μέλλον διαμορφώνει ερωτήματα για τις τράπεζες. Πόσο σίγουρο είναι να φυλάξουμε τα χρήματα «κάτω από το μαξιλάρι» και πόσο εξασφαλίζονται όσοι τα έστειλαν στο εξωτερικό;

Ακολουθεί ένας οδηγός επιβίωσης με 8 κρίσιμες ερωτήσεις και ισάριθμες απαντήσεις για την ασφάλεια των χρημάτων όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του σήμερα το Veto…

1. Μπορώ να προστατεύσω τις αποταμιεύσεις μου στην τράπεζα στην περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας της χώρας και εξόδου από την ευρωζώνη;

Κανείς δεν μπορεί να δώσει μια σαφή απάντηση, διότι από τη νέα νομοθεσία που θα προκύψει μετά τη χρεοκοπία (πιθανόν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο) θα καθοριστεί και το ποιοι θα ζημιωθούν, ποιοι θα προστατέψουν τις αποταμιεύσεις, ακόμη και ποιοι θα κερδίσουν (ναι, θα υπάρχουν και αυτοί!).
Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε κίνηση απόσυρσης κεφαλαίων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ισοδυναμεί με σφαίρα στην καρδιά των τραπεζών και φέρνει τη χρεοκοπία ακόμη πιο κοντά. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες και τα στοιχεία της πορείας των συνολικών καταθέσεων των τραπεζών, πολλοί Έλληνες φέρονται να έχουν στείλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό ως κίνηση προστασίας των αποταμιεύσεών τους (έχουν αποδημήσει καταθέσεις περίπου 20 δισ. ευρώ).

2. Να κάνω ανάληψη μετρητών και να τα φυλάξω στο σπίτι;

Κατά πάσα πιθανότητα σώζονται από την υποτίμηση τα κεφάλαια. Ωστόσο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος διάρρηξης και κλοπής τους.

3. Να κάνω ανάληψη μετρητών και να τα φυλάξω σε τραπεζική θυρίδα;

Υπάρχει κίνδυνος -ομολογουμένως περιορισμένος- στη μετά ευρώ εποχή οι τραπεζικές θυρίδες να ανοίξουν υποχρεωτικά με νόμο, προκειμένου όσα μετρητά βρίσκονται εκεί να μετατραπούν αναγκαστικά στο νέο υποτιμημένο εθνικό νόμισμα.

4. Να στείλω τις καταθέσεις μου με έμβασμα σε άλλη χώρα της ευρωζώνης ή εκτός ευρωζώνης;

Χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν αποστείλει κεφάλαια στην Κύπρο, στη Γερμανία ή την Ελβετία. Κάθε χώρα φέρει τον κίνδυνο που αντιστοιχεί στο δικό της τραπεζικό σύστημα. Στην περίπτωση υποτίμησης το πιθανότερο είναι να παραμείνουν σε ευρώ.

5. Υπάρχει κίνδυνος οι ξένες τράπεζες να υποχρεωθούν να στείλουν τα χρήματα πίσω στην Ελλάδα;

Είναι πιθανό (περιορισμένη πιθανότητα) στο πλαίσιο διεθνούς συμφωνίας της Ελλάδας οι ξένες τράπεζες να εμβάσουν τα χρήματα στην Ελλάδα. Μπορεί να γίνει και διαφορετικά: να ανοίξουν οι ελληνικοί τραπεζικοί λογαριασμοί και όσοι έχουν εμβάσει χρήματα στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια να κληθούν να καταβάλουν πολύ υψηλό φόρο γι’ αυτήν την κίνησή τους, προκειμένου να αναγκαστούν να επαναπατριστούν τα χρήματα αυτά.

6. Να αγοράσω ομόλογα άλλης χώρας (π.χ. Γερμανίας);

Πρόκειται πιθανόν για μια ασφαλή τοποθέτηση με δεδομένη τη μικρή (αλλά υπαρκτή) πιθανότητα να χρεοκοπήσει και ένα άλλο κράτος. Συνήθως τα κράτη προστατεύουν τους πιστωτές τους από απαιτήσεις άλλων κρατών. Ωστόσο δεν αποκλείεται (αν και είναι περιορισμένη πιθανότητα) να πολιορκηθούν από την ελληνική κυβέρνηση οι κάτοχοι αυτών των ομολόγων προκειμένου να επαναπατρίσουν τα χρήματά τους.

7. Να αγοράσω χρυσό ή άλλο πολύτιμο μέταλλο;

Και σε αυτήν την περίπτωση το ποσοστό προστασίας είναι υψηλό. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης της τιμής του μετάλλου στο μέλλον και απώλειας κεφαλαίων μέσω ζημιών.

8. Να αγοράσω ακίνητο;

Αποτελεί καλή επιλογή για την προστασία των αποταμιεύσεων. Ωστόσο, αναλαμβάνεται πάντα ο κίνδυνος να καταρρεύσουν λόγω της ύφεσης οι τιμές των ακινήτων και να μειωθεί η αξία του ακινήτου που αγοράσθηκε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Nikos Dekoulis

  Να ρωτήσω κάτι άλλο. σε περίπτωση χρεοκοπίας τις χώρας μας, ότι δάνεια έχουμε σε τράπεζες τι θα απογίνουν? θα συνεχίσει να υπάρχει κανονικά η θα διαγράφει?

  1. avatar Daemon

   Αν ηταν να διαγραφουνε τα δανεια ολοι θα παρακαλαγαμε για χρεοκοπια..

 2. avatar KatDelBar

  Το σπουδαιότερο είναι οι καταθέσεις σας να είναι μοιρασμένες σε 2/3 ειδών επενδύσεις. Τα χρήματα τον τραπεζικών καταθέσεων είναι ασφάλει σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει χρεοκοπήσει, αρκεί να πληρώνονται οι φόροι επί τον επιτοκίων στην Ελλάδα η στην άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Παντός για αυτούς που λένε ότι τα λεφτά σπίτι κινδυνεύουν από τους κλέφτες ας υπενθυμίσω ότι στην Ελλάδα με το που περνάς το κατώφλι της Τράπεζας σε κλέβουνε και με τον νόμο μάλιστα!

 3. avatar dimitriosdoulias

  Παραμύθια . . . Κάθε πολίτης της Ε.Ε. μπορεί να πάρει τα χρήματά του και να τα καταθέσει σε όποια τράπεζα της Ε.Ε. θέλει. Δεν μπορεί καμμιά κυβέρνηση να του κάνει τίποτα διότι, πολύ απλά, έκανε κάτι καθ' όλα νόμιμο. Τα υπόλοιπα είναι αρλούμπες . . .

 4. avatar nicos

  "Να αγοράσω ακίνητο; : Αποτελεί καλή επιλογή για την προστασία των αποταμιεύσεων. Ωστοσο .."
  "Να κάνω ανάληψη μετρητών και να τα φυλάξω στο σπίτι; : Κατά πάσα πιθανότητα σώζονται από την υποτίμηση.."
  Ο ανωνυμος συντακτης του αρθρου εχει μεινει στην εποχη και την λογικη της δραχμης.
  Αγνοει μαλλον (και δεν αναφερει) οτι το ευρω εκδιδεται απο την ΕΚΤ και οχι απο το Ελληνικο Δημοσιο. Συνεπως το τελευταιο δεν εχει την δυνατοτητα να αποφασισει οτιδηποτε για αυτο. Καλως η κακως.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει