Αναγκαία κρίνεται η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 2,5 δισ. ευρώ το 2015 από τη Βουλγαρία, έτος που είναι το τελευταίο για τις πληρωμές υπό το πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013.

Ο ρυθμός απορρόφησης των κονδυλίων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος πρέπει να αυξηθεί σημαντικά, καθώς σ’ αυτό το πρόγραμμα καταγράφεται η μεγαλύτερη καθυστέρηση, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από στατιστικά στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρμόδιες Αρχές της Βουλγαρίας.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Νovinite, σημαντικά ποσά, επίσης, πρέπει να καταβληθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, πρόγραμμα στο οποίο τα προβλήματα απορρόφησης των πόρων ήταν ένα σύνηθες φαινόμενο.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος είναι το μοναδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα που θα υποστεί ζημιές το 2014, εξαιτίας του αργού ρυθμού απορρόφησης. Ωστόσο, το ύψος των ζημιών είναι μικρότερο απ’ αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Με βάση το ρυθμό απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων το 2014, (περίπου 700 εκατ. ευρώ) η Βουλγαρία πρέπει να απορροφήσει ποσό άνω των 720 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλοντος, το 2015, ούτως ώστε να αποφύγει τις απώλειες.

Σε περίπτωση που οι πληρωμές δεν έχουν πιστοποιηθεί και σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον προβλεπόμενο χρόνο, τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν από πόρους του εθνικού προϋπολογισμού. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το δυσμενές σενάριο, οι βουλγαρικές αρχές εξετάζουν διάφορες λύσεις, μία εκ των οποίων είναι η αναβολή μέρους αυτών για τη νέα Προγραμματική Περίοδο.