Να μην προχωρήσει η διαδικασία επικύρωσης από τη Βουλή του νέου αναθεωρημένου σχεδίου φιλικού διακανονισμού μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ (COSCO), ζητούν με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Μονίμων και Δόκιμων Λιμενεργατών του ΟΛΠ.

Η τροπολογία για την επικύρωση του φιλικού διακανονισμού κατατέθηκε χθες στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου, κατευθείαν στην Ολομέλεια.

Οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις, στην επιστολή τους, διαμαρτύρονται ότι η επικύρωση της εν λόγω σύμβασης επιχειρείται να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς ουσιαστική συζήτηση, αφού προωθείται ως τροπολογία, και μάλιστα εν μέσω διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και πιθανής προσφυγής σε βουλευτικές εκλογές.

Τονίζουν δε ότι η τροποποίηση της αρχικής σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ (COSCO) μέσω της διαδικασίας του λεγόμενου «Φιλικού Διακανονισμού» εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα της κινεζικής πλευράς, αφού προχωράει σε μια νέα παραχώρηση, αυτή της Δυτικής πλευράς του Προβλήτα ΙΙΙ, χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία.

Επίσης, σημειώνουν ότι η αναστολή της καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου τιμήματος μέχρι το ΑΕΠ της Ελλάδας να φθάσει στα επίπεδα του 2008 συν 2% για κάθε έτος, μεταβάλλει ουσιώδη όρο της αρχικής σύμβασης, με βάση τον οποίο προσδιορίστηκε η Καθαρή Παρούσα Αξία (ΚΠΑ) της αρχικής παραχώρησης και αξιολογήθηκαν οι μετέχοντες στον διαγωνισμό.

Εξάλλου, η ΟΜΥΛΕ σε έκτακτη σημερινή της συνεδρίαση, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας για τους εργαζόμενους του ΟΛΠ την Παρασκευή 19/12 και αποχή από την εργασία το Σάββατο 20/12. Επίσης, η Ομοσπονδία οργανώνει για την Παρασκευή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στον ΟΛΠ, στις 11.00, στην πλατεία Κλαυθμώνος, και πορεία στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία τους θα ενημερώσει τα κόμματα του Κοινοβουλίου.

Τι προβλέπει ο «Φιλικός Διακανονισμός»

Το νέο αναθεωρημένο σχέδιο φιλικού διακανονισμού, μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ (COSCO) προβλέπει επενδυτικά έργα ύψους 230.000.000 εκατ. ευρώ στο λιμάνι, ενώ αυξάνεται η ετήσια δυναμικότητα των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ σε 6.200.000 TEU (κιβώτια) από 3.700.000.

Επίσης, το μεταβλητό αντάλλαγμα παραμένει σταθερό στο 24,5% επί των εσόδων της ΣΕΠ, ενώ επεκτείνονται τα σταθερά ανταλλάγματα Ι και ΙΙ (ενοίκια έκτασης και μήκος προβλητών) και στον Δυτικό Προβλήτα ΙΙΙ.

Στη θέση του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος μετά το 2021, το οποίο υπό όρους αναστέλλεται, καθιερώνεται ως αντιστάθμισμα αυξημένη «εγγυημένη δυναμικότητα» και «ελάχιστη εγγυημένη δυναμικότητα» ύψους 4.750.000 TEU και 3.087.500 TEU, αντιστοίχως.

Η Καθαρά Παρούσα Αξία της Σύμβασης ΣΕΠ αυξάνεται από 498 εκατ. ευρώ σε 678- 1.073 εκατ. ευρώ και κατασκευάζεται από τη ΣΕΠ Α.Ε. για λογαριασμό της ΟΛΠ ο νέος Προβλήτας Πετρελαιοειδών με ευνοϊκούς χρηματοοικονομικούς όρους.

Το συνολικό έργο θα κατασκευασθεί σε θαλάσσιο χώρο και δεν παραχωρείται, όπως έγινε το 2009, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΛΠ Γιώργο Ανωμερίτη, δεν θα υπάρξει επίπτωση στις θέσεις εργασίας και το εργασιακό καθεστώς του ΟΛΠ.