Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα τα χρήματα που αντιστοιχούν στο ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος στήριξης, σύμφωνα με όσα δήλωσε πριν λίγο από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως το Eurogroup ενημερώθηκε από την τρόικα για την πρόοδο που κατεγράφη στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα από το διάστημα που μεσολάβησε από τις 6 Νοεμβρίου. Όπως τόνισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών στο συμβούλιο διαπιστώθηκε πως παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί δεν υπάρχει η πιθανότητα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους.

Στο σημείο αυτό απεκάλυψε πως η Ελλάδα θα αιτηθεί τη δίμηνη παράταση του προγράμματος, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στις αρχές του 2015 και να καταστεί δυνατή η εκταμίευση των χρημάτων που υπολείπονται. «Εξετάσαμε τα θετικά και τα αρνητικά μια μικρής και μιας μεγάλης παράτασης Πρέπει να τελειώσουμε την αξιολόγηση. Ένας μηνάς θεωρήθηκε λίγος , δύο μήνες θεωρήθηκαν ικανοποιητικό διάστημα», τόνισε.

Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως ζητήθηκε από την τρόικα να συντάξει μια έκθεση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και από την ελληνική πλευρά να υποβάλει έως αύριο αίτημα για την χορήγηση της δίμηνης παράτασης , στο οποίο θα παρέχει και συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις. Όπως ανέφερε η έκθεση της τρόικας θα δείξει πόσο πολύ έχει προχωρήσει η αξιολόγηση και σε ποια ζητήματα έχει υπάρξει πρόοδος. Ενώ από την ελληνική πλευρά θα ζητηθεί να επιβεβαιώσει την δέσμευσή της για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

«Ζητήσαμε να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος επανέλαβε πως το συμβούλιο είναι δεκτικό στη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής στήριξης στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), τύπου ECCL. Στο σημείο αυτό διευκρίνισε πως η προληπτική γραμμή θα απαιτήσει την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από την τρόικα, η οποία πλέον θα συνταχθεί μετά από δύο μήνες.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις με μεγάλες θυσίες από τον ελληνικό λαό και υπογράμμισε πως η προσπάθεια είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με ισορροπημένα μέτρα. Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως τεχνικές ομάδες της τρόικας θα ξεκινήσουν από αύριο στην Αθήνα να εξετάζουν θέματα δημοσιονομικής φύσης. Ξεκαθάρισε δε πως δεν θα έλθουν στην Ελλάδα οι επικεφαλής της τρόικας, αλλά ειδικοί σε θέματα προϋπολογισμού.

Ο Μοσκοβισί τόνισε πως προκειμένου να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα θα πρέπει να ληφθούν όλες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η χώρα. Ο ίδιος εξάλλου ανέφερε πως η Κομμσιόν καλωσορίζει την πρόταση της Ελλάδος να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ είπε πως ο EFSF θα προχωρήσει στην προεργασία για τη δίμηνη επέκταση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ , αλλά και την επέκταση της διαθεσιμότητας των αδιάθετων ομολόγων του ΤΧΣ ύψους 11,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών το αίτημα της Ελλάδας για τεχνική παράταση του προγράμματος διάρκειας δύο μηνών έγινε δεκτό από το Eurogroup με τους υπουργούς Οικονομικών να προβαίνουν σε εγκωμιαστικά σχόλια για την προσπάθεια της Ελλάδας με αναφορές στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Τα μέλη του Eurogroup αναγνώρισαν σημαντική πρόοδο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την πέμπτη αξιολόγηση και τονίζουν ότι είναι θετικά διακείμενοι στο αίτημα της χώρας για την προληπτική γραμμή πίστωσης όταν αυτό κατατεθεί», σημείωσαν οι ίδιοι κύκλοι.