Την επαναφορά του ενιαίου φόρου (flat tax) για όλες τις επιχειρήσεις, στο επίπεδο του 10%, από 15% που έχει διαμορφωθεί, με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού και της ανάπτυξης, ζήτησε από το κοινοβούλιο, η Ένωση Βιομηχάνων της Αλβανίας (Konfindustria).

Σύμφωνα με την Konfidustria, ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στη μείωση της αξίας των ξένων επενδύσεων στη χώρα το β’ τρίμηνο του 2014 κατά 48% (σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Instat), είναι η υλοποίηση του πακέτου δημοσιονομικών μέτρων που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 2014.

Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, “την αύξηση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις κατά 50% και τη διαμόρφωση του τελικού φορολογικού συντελεστή στο 15%” επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ένωσης.

Όπως επισημαίνει η Ένωση Βιομηχάνων, το μέτρο με την πιο αρνητική επίπτωση στις ξένες επενδύσεις ήταν η αύξηση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις, σε αντίθεση με άλλες χώρες της περιοχής, όπου ο φόρος εισοδήματος ως “τμήμα” ενιαίας φορολογικής πολιτικής διαμορφώνεται από 9% έως 10%.