Τα αποκαλυπτήρια των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα κάνουν σε λίγη ώρα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γενικός Γραμματέας Χρήστος Τριαντόπουλος. Θα παρουσιάσουν τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, την επικαιροποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των ακινήτων και τον νέο ΕΝΦΙΑ.

Οι 13.808 νέες τιμές ζώνης που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε όλη τη χώρα θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, των φόρων στις μεταβιβάσεις ακινήτων και συγκεκριμένα στις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, από τις 13.808 τιμές ζώνης, οι 3.478 αφορούν σε νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών. Για τις 133 νέες επεκτάσεις προκύπτουν αυξήσεις ακόμη και 40%. Με τις αλλαγές στις τιμές ζώνης , η φορολογική βάση επιβολής του ΕΝΦΙΑ διευρύνεται στο 98% των ακινήτων από 85% σήμερα. Για τις μεταβιβάσεις ακινήτων η εικόνα είναι ξεκάθαρη.

Το υπουργείο Οικονομικών, θα χρησιμοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος στις 3.478 περιοχές, προκειμένου να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στα κλιμάκια και τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, ώστε να εξουδετερωθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που θα προκύψουν σε πολλές περιοχές από το άλμα που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Επίσης στο υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσουν και τη μείωση των συντελεστών ή και την αύξηση του αφορολόγητου ορίου που ισχύει σήμερα για την επιβολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει σήμερα πάνω από 450.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 250.000 ευρώ και με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% -1,15%. Οι παρεμβάσεις στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ αλλά στους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου θα εξαρτηθούν από την άσκηση προσομοίωσης των 13.808 αντικειμενικών αξιών στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων που έχει αναλάβει να τρέξει τους επόμενους μήνες η ΑΑΔΕ.

Ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπολογιστεί με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες και θα καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις από το Σεπτέμβριο του 2021 έως και το Φεβρουάριο του 2022.