Ενισχύεται η δραστηριοποίηση ελληνικών εταιρειών στο Αζερμπαϊτζάν. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν στο Πάκου, πριν λίγες μέρες, τα εγκαίνια του καταστήματος αποκλειστικά με προϊόντα της εταιρείας Berling ABEE σε συνεργασία με τοπικό εταίρο, με τον οποίο είχε προηγηθεί ένα εξάμηνο συνομιλιών, διαπραγματεύσεων και ανταλλαγής επισκέψεων, όπως γνωστοποιείται με έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελλάδας στο Μπακού.

Στο έγγραφο σημειώνεται ότι «η εν λόγω βιομηχανία, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διάθεση οικοδομικών, μονωτικών, θερμομονωτικών, βιομηχανικών, διακοσμητικών χρωμάτων και χρωμάτων επιπλοποιίας, συνεργάζεται με το Γραφείο ΟΕΥ εδώ και ενάμισι χρόνο. Έχουν προηγηθεί ταξίδια επαφών για επιχειρηματικές συναντήσεις που διαχειρίστηκε το γραφείο κατά τη διάρκεια του 2013, επιτυχημένη συμμετοχή της εταιρείας στη διεθνή έκθεση Baku Build 2013 και εκδήλωση προβολής των προϊόντων της BERLING σε χώρους της Πρεσβείας, η οποία και οδήγησε στην ανεύρεση του τοπικού εταίρου».

Υπενθυμίζεται ότι, η εταιρεία ETEM (συστήματα αλουμινίου, όμιλος Στασινόπουλου) έκανε έναρξη εργασιών σε δικά της γραφεία και εκθεσιακό χώρο στο Μπακού τον Ιούνιο του 2014 με εκπρόσωπό της από την Ελλάδα, η οποία είχε ήδη εγκατασταθεί στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, από τον Φεβρουάριο.

Ακόμη, το Γραφείο ΟΕΥ αναφέρει ότι με το ίδιο πνεύμα κινούνται οι εταιρείες ΚLEEMANN (ανελκυστήρες) και VKPremium (εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων), οι οποίες μελετούν εδώ και ένα εξάμηνο τον τρόπο επιτυχημένης εισόδου τους στην αγορά του Αζερμπαϊτζάν. Η πρώτη οριστικοποίησε την εγκατάσταση εκπροσώπου της σε μόνιμη βάση στο Μπακού σε γραφεία με τοπικό εταίρο στις 8 Οκτωβρίου 2014 και η δεύτερη πραγματοποιεί συχνά επιχειρηματικά ταξίδια για την οριστικοποίηση συνεργασιών.