Ποσό ύψους 14,1 δισ. ευρώ διαθέτει η ΕΕ, βάσει του μέσου SURE, σε 12 κράτη-μέλη της ΕΕ, εκ των οποίων στην Ελλάδα αντιστοιχούν 2,54 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για την έβδομη δόση χρηματοδοτικής στήριξης βάσει του μέσου SURE, από την οποία εκτός από την Ελλάδα που έλαβε 2,54 δισ. ευρώ, το Βέλγιο έλαβε 2 δισ. ευρώ, η Βουλγαρία 511 εκατ. ευρώ, η Κύπρος 124 εκατ. ευρώ, η Ισπανία 3,37 δισ. ευρώ, η Ιταλία 751 εκατ. ευρώ, η Λιθουανία 355 εκατ. ευρώ, η Λετονία 113 εκατ. ευρώ, η Μάλτα 177 εκατ. ευρώ, η Πολωνία 1,56 δισ. ευρώ, η Πορτογαλία 2,41 δισ. ευρώ και η Εσθονία 230 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, είναι η πρώτη φορά που η Βουλγαρία και η Εσθονία λαμβάνουν χρηματοδότηση στο πλαίσιο του μέσου SURE, ενώ οι άλλες δέκα χώρες της ΕΕ έχουν ήδη επωφεληθεί από τα δάνεια του συγκεκριμένου μέσου. Αυτά τα δάνεια θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν ξαφνικές αυξήσεις των δημοσίων δαπανών για τη διατήρηση της απασχόλησης μετά την πανδημία του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να καλύψουν τις δαπάνες που σχετίζονται άμεσα με τη χρηματοδότηση εθνικών συστημάτων βραχυπρόθεσμης εργασίας και άλλα παρόμοια μέτρα που έχουν θεσπίσει ως απάντηση στην πανδημία κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων.

Συνολικά η ΕΕ έχει χορηγήσει σχεδόν 90 δισ. ευρώ σε δάνεια back-to-back.

Συνολικά, 19 κράτη μέλη της ΕΕ πρόκειται να λάβουν συνολική χρηματοδοτική στήριξη 94,3 δισ. ευρώ βάσει του SURE, μετά από έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ, βάσει πρότασης της Επιτροπής. Οι χώρες μπορούν ακόμη να υποβάλουν αιτήματα για να λάβουν οικονομική υποστήριξη βάσει του SURE, το οποίο έχει συνολική ισχύ έως και 100 δισ. ευρώ.