Την εκτίμηση ότι η κεφαλαιοποίηση έχει ενισχυθεί σημαντικά στις περισσότερες από τις 130 τράπεζες, που υπάγονται στην αξιολόγηση, σε σχέση με τα τελευταία πανευρωπαϊκά stress tests, το 2011, κάνει σε έκθεσή του ο οίκος Fitch. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι αυτό έχει συνεχιστεί και τη φετινή χρονιά, με τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών αυτών να αυξάνονται κατά 65 δισ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο.

«Περιμένουμε περαιτέρω αυξήσεις κεφαλαίων και αναδιαρθρώσεις μετά από την αξιολόγηση, κυρίως από τις τράπεζες, που αξιολογούνται ως ασθενέστερες. Παρόλα αυτά, η ισχύς του ισολογισμού θα παραμείνει εξαρτώμενη από την αποτίμηση των collateral. Περαιτέρω πρόοδος θα χρειαστεί στα πρώτα χρόνια του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας, για να ενισχύσει τον ισολογισμό των ασθενέστερων τραπεζών».

Οι αναλυτές του οίκου κοστολογούν στα 70 δισ. ευρώ την την κάλυψη των επισφαλών δανείων για όλες τις τράπεζες, που θα περάσουν την αξιολόγηση στο 60%. Προσθέτουν ότι εάν η κάλυψη πρόκειται να φτάσει σε ένα σταθερό 80%, το ποσό που θα χρειαστεί θα κυμανθεί πέριξ των 235 δισ. ευρώ.

«Δεν αναμένουμε ότι θα εισρεύσουν τόσα πολλά κεφάλαια στο σύστημα στα επόμενα χρόνια. Οι αριθμοί ωστόσο δίνουν μια σαφή ένδειξη για τη σημασία του να παραμείνουμε άγρυπνοι σχετικά με την αποτίμηση των collateral όταν αξιολογούμε τις τράπεζες», τονίζει.

Συνολικά, ο οίκος εκτιμά πως η πλειονότητα των τραπεζών θα περάσει τα τεστ, και ότι πολλές από αυτές, που θα αποτύχουν, θα πρόκειται κυρίως για τεχνική αποτυχία, με την έννοια ότι οι ελλείψεις κεφαλαίου είτε έχουν ήδη αντιμετωπιστεί το 2014 ή τα κεφάλαια προέρχονται από τον ίδιο τον τραπεζικό όμιλο.

«Μόνο μια μικρή μειονότητα των τραπεζών είναι πιθανό να έχει έλλειψη κεφαλαίου, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να καταρτίσει σχέδια για την αύξηση κεφαλαίου ή τη μείωση assets μέχρι τα μισά του 2015″.

Τα υψηλά επίπεδα των προβληματικών δανείων θα αφήσουν ορισμένες τράπεζες, ιδιαίτερα σε ασθενέστερες χώρες, και πάλι ευάλωτες, υποστηρίζει η Fitch Ratings, και εξηγεί :

«Υπάρχει ένας ισχυρός συσχετισμός μεταξύ των τραπεζών με τους ασθενέστερους ισολογισμούς και τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης. Οι Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία και Ισπανία έχουν αντικαταστήσει περίπου τα δύο τρίτα των επισφαλών δανείων στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2014. Οι τράπεζες με τα υψηλότερα επισφαλή δάνεια σε σχέση με το κεφάλαιό τους, τείνουν να είναι από χώρες στην περιφέρεια της ευρωζώνης».