Το ιταλικό ινστιτούτο στατιστικής (ISTAT) ανακοίνωσε σήμερα ότι αναθεώρησε τον υπολογισμό του για το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Ιταλίας το 2011, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί σε 3,5% του ΑΕΠ από 3,7% προηγουμένως.

Μεγάλο μέρος του ιταλικού Τύπου ωστόσο επέλεξε να τονίσει το γεγονός ότι στην αύξηση αυτή συνέβαλε και η παραοικονομία.

Η αναθεώρηση οφείλεται σε μια σειρά μεθοδολογικών αλλαγών, οι οποίες, σημείωσε το ISTAT, το οδήγησαν να προσθέσει άλλο ένα 3,7% στο αρχικά υπολογιζόμενο ιταλικό ΑΕΠ.

Η μεταβολή αυτή αναμένεται πως θα βελτιώσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ και για τα επόμενα χρόνια, είπε ένας εκπρόσωπος του ινστιτούτου, χωρίς πάντως να διευκρινίσει πόσο.

Με βάση τη νέα μέθοδο, το μέγεθος του δημόσιου τομέα αυξάνεται και συμπεριλαμβάνει πολλούς φορείς που δεν είχαν προσμετρηθεί. Επιπλέον, οι αγοραπωλησίες ομολόγων και αξιογράφων που κάνει το υπουργείο Οικονομικών δεν υπολογίζονται πλέον στο έλλειμμα.

Το 2012 και το 2013 το δημόσιο έλλειμμα ανήλθε ακριβώς στο 3% του ΑΕΠ, δεν παραβίασε δηλαδή το όριο που έχει οριστεί με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ.

Το 2013, το έλλειμμα αυξήθηκε 0,2% λόγω του κόστους της ανταλλαγής χρέους. Αυτή η αύξησή του ωστόσο θα διαγραφεί στην αναθεωρημένη εκτίμηση του ISTAT, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα την 22η Σεπτεμβρίου.

Οι μεθοδολογικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ το αύξησαν κατά 59 δισεκ. ευρώ στο 1,64 τρισεκ. ευρώ από 1,58 τρισεκ. ευρώ, ανέφερε το ISTAT.

Οι αλλαγές αυτές σημαίνουν ότι πλέον συνυπολογίζονται οι δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη καθώς και τους εξοπλισμούς, καθώς και ορισμένες παράνομες δραστηριότητες.

Με τον νέο τρόπο υπολογισμού εξάλλου η φορολογική πίεση μειώνεται κατά 0,9% μονάδες στο 41,6% του παραγόμενου εισοδήματος.

Στους κύριους τομείς της παραοικονομίας που συνυπολογίσθηκαν συμπεριλαμβάνονται η διακίνηση ναρκωτικών, τα κυκλώματα πορνείας και σειρά άλλων παράνομων δραστηριοτήτων.

Το 2011 η διακίνηση ναρκωτικών απέφερε 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ, 3,5 δισεκατομμύρια οι εισπράξεις των κυκλωμάτων πορνείας, 0,3 δισεκατομμύρια το παράνομο εμπόριο τσιγάρων και 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ μια σειρά οικονομικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με τους παραπάνω τομείς της παρανομίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Οι αλλαγές στο ΑΕΠ του 2012 και του 2013 αναμένεται να ανακοινωθούν από το ISTAT ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου.