Αύριο 18 Ιουλίου θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδας προκειμένου να προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο τον νέο υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Πληροφορίες φέρουν τον κ. Γ. Μουρμούρα στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά να προτείνεται για την θέση, ενώ δημοσιεύματα φέρουν και τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Αναστασία Σακελλαρίου να είναι στους υποψηφίους.

Υπενθυμίζεται πως ο νέος Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας κ. Γ. Στουρνάρας πλαισιώνεται σήμερα μόνον από τον υποδιοικητή κ. Γ. Παπαδάκη, καθώς η θητεία της υποδιοικήτριας της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ελένης Δενδρινού – Λουρή έχει λήξει από τις 20 Ιουνίου.

Προς το παρόν το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδας αποτελείται από 11 αξιωματούχους και συγκριμένα από τους εξής: Στουρνάρας Γιάννης (Διοικητής),Παπαδάκης Μ. Ιωάννης (Υποδιοικητής),Ανδρεάδης Α. Ανδρέας (Σύμβουλος),Ασημακόπουλος Β. Δημήτριος (Σύμβουλος),Γερανιωτάκης Δ. Ευάγγελος (Σύμβουλος),Μυλωνάς Α. Γεώργιος (Σύμβουλος),Πλασκοβίτης Σ. Ηλίας (Σύμβουλος),Πολυζωγόπουλος Σ. Χρήστος (Σύμβουλος),Σταματόπουλος Κ. Χαράλαμπος (Σύμβουλος),Τάβλας Δ. Γεώργιος-Σπυρίδων (Σύμβουλος) και Χανδρής Δ. Μιχαήλ (Σύμβουλος).

Σημειώνεται πως η πλήρωση της θέσης του υποδιοικητή σχετίζεται και με την ορθή λειτουργία του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τραπέζης της Ελλάδας.

Το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής είναι αρμόδιο να εφαρμόζει τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την άσκηση της νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής, να αναλύει τις οικονομικές και νομισματικές εξελίξεις και να εξετάζει την επίδραση της νομισματικής πολιτικής που χαράσσεται στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος, αλλά και να αποφασίζει και επί θεμάτων που αφορούν στη λειτουργία των συστημάτων πληρωμών και των συστημάτων διαπραγμάτευσης, διακανονισμού και εκκαθάρισης εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών επί χρηματοπιστωτικών μέσων.