Το δανειακό πρόγραμμα της Πορτογαλίας ολοκληρώνεται στα μέσα Μαΐου, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι τελειώνει η λιτότητα για τους Πορτογάλους.

Για να αποφύγει δεύτερο μνημόνιο, μετά το δάνειο των 78 δισ. ευρώ που έλαβε το Μάιο του 2011 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Λισαβόνα δεν μπορεί να σταματήσει τις προσπάθειες μείωση του ελλείμματος και του τεράστιου χρέους της.

Η οικονομία έχει αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται και η κυβέρνηση δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια από το 2010. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα είναι ευκολότερο η Πορτογαλία να επιτύχει τους στόχους που της έχουν επιβληθεί έως το 2017.

Όμως, με ένα λαό που παλεύει να τα βγάλει πέρα και εν αναμονή εθνικών εκλογών στα μέσα της επόμενης χρονιάς, η διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, Πέδρο Πάσους Κοέλιο, πέφτουν συχνά στο κενό.

«Ξέρω και οι πολιτικοί επίσης γνωρίζουν ότι θα έρθουν και νέα μέτρα λιτότητα, επειδή αυτό ζητούν οι δανειστές μας και πρέπει να επιστρέψουμε τα χρήματα που δανειστήκαμε», δηλώνει στο Reuters μία καθηγήτρια λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας.

Την περασμένη εβδομάδα, 12.000 αστυνομικοί εκτός υπηρεσίας συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο φωνάζοντας ότι «η υπομονή έχει και τα όριά της» και συγκρούστηκαν με συναδέλφους τους.

Πολλοί δήλωναν ότι δε πιστεύουν ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, ακόμη και αν η Πορτογαλία βγει τυπικά από το μνημόνιο.