Τη σημασία της μείωσης του κόστους της ενέργειας και τη μείωση του μη-μισθολογικού κόστους εργασίας για τις εγχώριες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αναδεικνύει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που έδωσε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η αύξηση της απασχόλησης και η επάνοδος της οικονομίας σε πορεία υγιούς ανάπτυξης αποτελούν τους κύριους μηχανισμούς εξόδου της χώρας από την κρίση.

Η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank εστιάζει στις πολύ καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας οι οποίες όπως αναφέρει περιλαμβάνουν το εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα στη γενική κυβέρνηση άνω του 1,1% του ΑΕΠ που επιτεύχθηκε από το 2013, και το εξίσου εντυπωσιακό πλεόνασμα στο Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ύψους 1,25% του ΑΕΠ, επίσης 1-2 έτη νωρίτερα από τις προβλέψεις της τρόικα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας η μείωση του κόστους της ενέργειας και η μείωση του μη-μισθολογικού κόστους εργασίας αναμένεται να συμβάλουν αφενός στον περιορισμό του κόστους της ύφεσης και αφετέρου στην ενίσχυση των κινήτρων για αύξηση της απασχόλησης και των επενδύσεων στην εγχώρια οικονομία.

Τα μέτρα αυτά ακολουθούν (αλλά είναι πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας) την μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ στην εστίαση και, επίσης, τη μείωση του φόρου επί των συναλλαγών ακινήτων, καθώς και την αναζωπύρωση των επενδύσεων που εξαρτώνται από το κράτος από το 2014.

Συνολικά, αναμένεται να συμβάλλουν στην αναζωπύρωση της οικονομικής δραστηριότητας και στην επίτευξη θετικού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και σημαντικής αύξησης της απασχόλησης ήδη από το 2014. Ειδικότερα:

Οι ίδιοι τονίζουν πως η Κυβέρνηση έχει υποβάλει σχετικό σχέδιο μείωσης του κόστους της ενέργειας στην βιομηχανία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην τρόικα για έγκριση, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι συμβατά με το δίκαιο του ανταγωνισμού που ισχύει και εφαρμόζεται στις χώρες της ΕΕ-28 και ότι δεν συνεπάγονται καμιά επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό. Πέραν, όμως, των διαρθρωτικών αυτών παρεμβάσεων η Alpha υπογραμμίζει πως το πρόβλημα είναι βαθύτερο και σχετίζεται με το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω των επιλογών για την στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).