Την ανάγκη να επικεντρωθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης κι ευρύτερα της χώρας στα σημαντικά ζητήματα του μετασχηματισμού της οικονομίας ώστε να υπάρξει ανάπτυξη σε γερές βάσεις και να αποκλειστεί η δυνατότητα να επιστρέψουμε σε ύφεση, τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σαχινίδης αναφορικά με τον προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνει ότι δεν έγινε συζήτηση επί αυτού και έχει τεθεί υπό την έγκριση της τρόικας. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει», υπογραμμίζει ωστόσο, ότι «ο προϋπολογισμός θα έχει ως στόχο να μη ληφθούν άλλα μέτρα».

Σχετικά με τον φόρο ακινήτων και το επίδομα πετρελαίου, ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, σημειώνει ότι χρειάζεται καλύτερη συνεννόηση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και του ΠΑΣΟΚ ενώ θεωρεί ότι η φορολογική μεταρρύθμιση δεν έχει γίνει και είναι σημαντική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας και δικαιοσύνης προς την κοινωνία.

Σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014, ο κ. Σαχινίδης υπογράμμισε ότι «δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας με την τρόικα, ως προς το περιεχόμενό του και ως προς τις στοχεύσεις», ενώ σε ό,τι αφορά τη δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα, τόνισε ότι «η συζήτηση για το πώς αυτό θα επιτευχθεί δεν έχει πραγματοποιηθεί». «Είναι μια συζήτηση που θα γίνει μόλις επιστρέψει η τρόικα», πρόσθεσε. «Δεν μπορεί η ελληνική κοινωνία να αντέξει άλλα μέτρα», επισήμανε.

Όπως επισήμανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, «στο παρελθόν υποχρεωθήκαμε να πάρουμε αποφάσεις δύσκολες, σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, και πολλές από αυτές λόγω και του οριζόντιου χαρακτήρα κατένειμαν τα βάρη κατά ένα τρόπο, που δεν μπορεί κάποιος να πει ότι θα πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται. Άρα, η συζήτηση αυτή δεν έγινε. Θεωρώ ότι έπρεπε να έχει ξεκινήσει από την επομένη του σχηματισμού της παρούσας κυβέρνησης, που ήταν μια κυβέρνηση που απολάμβανε της υποστήριξης τριών διαφορετικών κομμάτων. Θέλω να υπενθυμίσω ότι τις προηγούμενες φορολογικές παρεμβάσεις που είχε κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τις κάναμε ουσιαστικά με τη στήριξη μόνο μιας Κ.Ο., αυτής του ΠΑΣΟΚ και είχαμε απέναντί μας όλα τα κόμματα».

«Αυτή τη στιγμή ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ και την Κυβέρνηση γίνεται μία συζήτηση για τα θέματα αυτά. Όπως ξέρετε εκκρεμεί η παρουσίαση της προγραμματικής συμφωνίας, όπου θα αποτυπώνονται οι επιμέρους συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί με βάση -αν θέλετε- και τις προγραμματικές θέσεις που έχει το κάθε κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. Σαχινίδης.

«Ξαφνικά σήμερα βλέπουμε μια διαρροή στον ημερήσιο Τύπο που λέει ότι η κυβέρνηση αυτό το θέμα που εμείς βάλαμε τον Ιούνιο το έθεσε χθες στην τρόικα ή θα το θέσει στην τρόικα -δεν μπορώ να σας απαντήσω- έχει μάλιστα ζητήσει να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης κατά 15%», λέει μεταξύ άλλων.

«Θα πρέπει να υπάρχει ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης και σεβασμού των κυβερνητικών εταίρων. Θα πρέπει όλοι μαζί να κάθονται στο τραπέζι, να συζητούν τις προτάσεις, να τις επεξεργάζονται γιατί δεν μπορεί πάντα ό,τι έρχεται από το ΠΑΣΟΚ να είναι ανεφάρμοστο ή κακό και ό,τι έρχεται από τη ΝΔ να είναι εφαρμοστέο ή καλό. Δεν μπορεί να έχουν δηλ. το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας και της γνώσης για το πώς πρέπει να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα τα προβλήματα των πολιτών», κατέληξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.