Αναδρομικά: «Ραβασάκια» έξτρα φόρου από την εφορία σε συνταξιούχους

Εντοπίστηκαν 200.000 φορολογούμενοι που δεν είχαν δηλώσει τα αναδρομικά που έλαβαν για το 2013


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
8:17
24/12/2019
Αναδρομικά: «Ραβασάκια» έξτρα φόρου από την εφορία σε συνταξιούχους
11
loading

Πρωτοχρονιάτικο φορο-σοκ για χιλιάδες συνταξιούχους επιφυλάσσει η Εφορία. Στις αρχές του νέου έτους θα λάβουν ραβασάκια με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει ακόμα και τις 10.000 ευρώ. Τα σημειώματα που εκδίδονται αυτές τις ημέρες από τις Δ.Ο.Υ πηγαίνουν σε φορολογούμενους κυρίως συνταξιούχους οι οποίοι εισέπραξαν αναδρομικά ποσά αποδοχών για το έτος 2013 αλλά δεν τα δήλωσαν στην Εφορία.

Οι φορολογούμενοι αυτοί εντοπίστηκαν μετά από διασταύρωση που έγινε στα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων και των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Από τη διασταύρωση αποκαλύφθηκαν περίπου 200.000 περιπτώσεις φορολογούμενων, η πλειονότητα των οποίων είναι συνταξιούχοι, οι οποίοι ενώ είχαν εισπράξει αναδρομικά ποσά αποδοχών (επιδικασθέντα από δικαστήρια, καθυστερούμενα από εργοδότες κλπ) δεν τα είχαν συμπεριλάβει στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του έτους 2014, που υπέβαλαν για το 2013, ούτε είχαν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις.

Την περασμένη Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, η ΑΑΔΕ απέστειλε σε όλες τις ΔΟΥ  έγγραφο με το οποίο κάλεσε τους προϊσταμένους και τους αρμοδίους υπαλλήλους των ΔΟΥ να προχωρήσουν άμεσα σε έλεγχο και εκκαθάριση των υποθέσεων των φορολογουμένων αυτών, ξεκινώντας από τις περιπτώσεις με τα μεγαλύτερα ποσά, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 70.000 -80.000.

Με το ίδιο έγγραφο, η Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης κάλεσε τους προϊσταμένους και τους αρμοδίους υπαλλήλους των ΔΟΥ να προχωρήσουν άμεσα σε έλεγχο και εκκαθάριση των υποθέσεων των φορολογουμένων αυτών, ξεκινώντας από τις περιπτώσεις με τα μεγαλύτερα ποσά, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 70.000-80.000.

Η εντολή προς τους εφοριακούς ήταν να ολοκληρώσουν τους ελέγχους το συντομότερο δυνατό, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ώστε τα ειδοποιητήρια με τα οποία θα καταλογίζονται οι επιπλέον φόροι εισοδήματος να εκδοθούν το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Ωστόσο, χιλιάδες φορολογούμενοι εκτιμάται ότι θα γλιτώσουν από την πληρωμή του φόρου καθώς δεν θα λάβουν ποτέ τη λυπητερή. Και αυτό γιατί ο αριθμός των υποθέσεων είναι πολύ μεγάλος,  οι υπάλληλοι των τμημάτων Φορολογίας  Εισοδήματος στις Εφορίες είναι λίγοι και ο χρόνος που απομένει πλέον στις Δ.Ο.Υ. για να ελέγξουν 200.000 δηλώσεις και να εκδώσουν τα ειδοποιητήρια πληρωμής είναι ελάχιστος. Οι υποθέσεις που δεν θα ελεγχθούν θα παραγραφούν.

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το χρόνο. Για να προλάβουν να ελέγξουν τις δηλώσεις, να βεβαιώσουν τους πρόσθετους φόρους και να εκδώσουν τα σημειώματα στους φορολογούμενους τις ημέρες αυτές εργάζονται και τα απογεύματα ενώ δούλεψαν και το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το ίδιο θα συμβεί και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 28 - 29 Δεκεμβρίου. Ωστόσο οι υποθέσεις είναι πολλές και ο χρόνος ελάχιστος καθώς μεσολαβούν δυο αργίες (25 και 26 Δεκεμβρίου). Οι υποθέσεις που έχει παραλάβει κάθε υπηρεσία υπερβαίνουν τις 4.000 για τις οποίες είναι αρμόδιοι 4 - 6 υπάλληλοι. Δηλαδή κάθε υπάλληλος θα πρέπει να ελέγξει και να βεβαιώσει φόρους και πρόστιμα για 600 έως 1.000 υποθέσεις μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar Επαμεινώνδας

  3200 πληρώνω από αναδρομικά επικουρικής σύνταξης το 2013 εφάπαξ μέχρι 29/2 ... Ποτέ δεν πήρα εκκαθαριστικό για να το δηλώσω... Που να τα βρω... Ας τα κάνουν με δόσεις... Χαίρε Μητσοτάκη!!! Σε ψήφισα που να μου κοβόταν το χέρι... Σαν υπουργός ΔΜ απέλυσες δημόσιους υπαλλήλους τώρα κυνηγάς συνταξιούχους, ας μας έστελναν τα εκκαθαριστικά έγκαιρα... Γιατί να μας βάλει προσαυξήσεις αφού είναι υπαιτιότητα του υπουργείου...

 2. avatar Βαγγέλης Καρπενήσι

  Η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική και ποιό οδυνηρή. Τα αναδρομικά δεν αφορούν μόνο τη χρήση 2013 αλλά και παλαιότερα έτη και επειδή δεν δηλώθηκαν στην ώρα τους, καραχωρήθηκαν όλα μαζί στη χρήση 2013 με τροποποιητική δήλωση από τις Δου. Το ζήτημα είναι ότι για πολλα από αυτά τα αναδρομικά οι συνταξιούχοι δεν έλαβαν ποτέ εκκαθαριστικά, γιαυτό δεν υπέβαλαν και τροποποιητικές δηλώσεις και τώρα καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους φόρους επειδή δηλώθηκαν για όλα τα έτη στη χρήση 2013, αλλά και γιατί επιβλήθηκαν και σημαντικές προσαυξήσεις λόγω του εκπρόθεσμου. Καληνύχτα Ελλάδα.

 3. avatar Κατσικανιάρης

  Μα... Μαφού... Μαφού ο κύριος Μητσοτάκης είπε πως θα ελαφρύνει τους φόρους... Τι.. Ψέμματα?

 4. avatar Νέα Δημοκρατία ήθελες…

  Πλήρωσε τώρα 22% λιγότερο ΕΝΦΙΑ και λιγότερους φόρους σε όλα.

  1. avatar Νέα Δημοκρατία ήθελες…

   και πάρε κατακέφαλα
   αύξηση στη ΔΕΗ που εξανεμίζει ό,τι κέρδισες από φόρους Χ2

 5. avatar Νέα Δημοκρατία ήθελες…

  Θα το πληρώσεις ακριβά!

  1. avatar ο πιτσιλης ειναι δικος σας……εκοψε τις δωρεαν συναλλαγες με τραπεζες για να κερδισει 15 εκ ε…..και τωρα πας και πληρωνεις τελη κυκλοφοριας ενφια και φορους και πληρωνεις σαν σκασμενος….

   δικια σας η επιλογη....οταν εγω τα εχω δηλωσει για να ειμαι νομιμος...οι αλλοι γιατι να μην τα δηλωσουν????η εφαρμοζεται ο νομος σε ολους...η να καταργηθει......καταλαβες ντοκα του μπαξεβανη?????

   1. avatar ποιανού είναι ο Πιτσιλής ;

    και ο Πιτσιλής είναι επιλογή της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚΟ-ΝΔ και της ΤΡΟΙΚΑΣ
    και για να μάθεις, παραπάνω από τους μισούς δεν θα πληρώσουν τα αναδρομικά γιατί
    με ευθύνη του ΚΑΘΥΣΤΈΡΗΣΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ και τα πρόστιμα θα ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ αφού δεν προλαβαίνουν να τα επιβάλουν μέχρι τις 31/12

    Κατάλαβες πουλί μου ;
    Κατάλαβα να λες !

 6. avatar Αντικαταναλωτικος

  Τις ταμειακές που χασκουν κοιτάζοντας τα ταβάνια των μαγαζιών,ποτέ θα τις εντοπίσετε?Η κάνετε στραβά μάτια?

  1. avatar η πλειοψηφια δεν κοβει αποδειξεις……..καθε μερα τσακωνομαι γι αυτο….

   κανετε τις παπιες.....και κονοματε μαυρα......ειναι γνωστο σε ολους εδω και χρονια......μην προκαλεις.....αν εσυ δεν κοψεις αποδειξη....θα μου αυξησουν εμενα το φορο....

   1. avatar Εκτός και αν

    Τα κάνουν μίζες πάλι

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει