Την ανάγκη λήψης μέτρων ανακούφισης των επιχειρήσεων από τις συνέπειες της οικονομικής κατάρρευσης του βρετανικού ταξιδιωτικού γραφείου Thomas Cook, υπογραμμίζει το επιμελητήριο Ρεθύμνης, δεδομένης και της ανησυχίας που επικρατεί στον κλάδο, δεδομένης της οικονομικής ζημίας, που για όλη την Κρήτη υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια.

Τα μέλη του επιμελητηρίου γνωστοποιούν στους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, πως η κατάρρευση της Thomas Cook αποτελεί δυσάρεστη εξέλιξη για την τουριστική βιομηχανία πανευρωπαϊκά και μεγάλο πλήγμα για την ελληνική αγορά. «Ο ελληνικός τουρισμός δέχεται το μεγαλύτερο κτύπημα, από την οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα και μετά. Μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη, η οικονομική ζημιά της οποίας υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία, ή ακόμα και την εταιρία τους, για οφειλές που θα πλήρωναν με τα χρήματα που τους χρωστάει η Thomas Cook. Συγχρόνως, το ντόμινο, τα αλλεπάλληλα κύματα των συνεπειών, οι αλυσιδωτές αντιδράσεις, θα πλήξουν διαδοχικά όλη την κοινωνία και την οικονομία» σημειώνεται στην ανακοίνωση του επιμελητηρίου.

Για τους λόγους αυτούς υπάρχει, απόλυτη ανάγκη, σύμφωνα με τη διοίκηση του επιμελητηρίου, η Πολιτεία να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων στήριξης και διευκόλυνσης των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων που πλήττονται από το γεγονός. Μεταξύ άλλων, ζητείται και η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ στα συμβόλαια που έχουν εκδοθεί και δεν έχουν εξοφληθεί, τραπεζικές και άλλες διευκολύνσεις.