«Η Ελλάδα με σχέδιο και όραμα από την πλευρά της αγοράς, με αποτελεσματικότητα και σωστές πολιτικές από την πλευρά της Πολιτείας μπορεί να καταστεί προορισμός επιλογής για τη διεξαγωγή κλινικών ερευνών και την παραγωγή φαρμάκων».

Αυτό επισημάνθηκε σε εκδήλωση του EphFort ΕΒΕΑ, με θέμα «Ανάπτυξη και Επενδύσεις: 1. Κλινική Έρευνα, 2. Παραγωγή Φαρμάκων στην Ελλάδα».

Όπως υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κ. Μίχαλος το Φαρμακευτικό Φόρουμ του ΕΒΕΑ, είναι μία ομάδα που ιδρύθηκε για να συνεισφέρει τόσο στην ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς, όσο και στο δημόσιο διάλογο για θέματα πολιτικής υγείας και φαρμάκου. Με επίκεντρο της αποστολής την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της διεθνούς εμπειρίας των φαρμακευτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Όπως επισημάνθηκε από τον κ. Μίχαλο, τα τελευταία χρόνια ο κλάδος του φαρμάκου πλήττεται έντονα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, όλα τα προηγούμενα χρόνια, τόσο οι ελληνικές όσο και οι διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, επένδυσαν σε σύγχρονο εξοπλισμό, σε καινοτομίες, αλλά και σε ένα ανθρώπινο δυναμικό υψηλής κατάρτισης. Αξιοποίησαν κορυφαίους επιστήμονες, ενίσχυσαν την εξωστρέφειά τους, ανέπτυξαν διεθνείς συνεργασίες. Δημιούργησαν ένα εξαιρετικό υπόβαθρο για την τοποθέτηση της Ελλάδας στο χάρτη της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας «και σε αυτές τις βάσεις μπορεί σήμερα να στηριχθεί η αναγέννηση της αγοράς, με αιχμή την κλινική έρευνα και την παραγωγή φαρμάκων. Η κλινική έρευνα, εκτός από βασικό μοχλό επιστημονικής και κοινωνικής προόδου, είναι και μια σημαντική επένδυση ενώ ανάλογες προοπτικές δημιουργεί και η ανάπτυξη της παραγωγής φαρμάκων για τη διεθνή αγορά, από μονάδες εγκατεστημένες στην Ελλάδα».

Από την πλευρά της Πολιτείας, σημείωσε ο κ. Μίχαλος, απαιτούνται άμεσα παρεμβάσεις, με στόχο την απομάκρυνση των υφιστάμενων εμποδίων και αντικινήτρων. Ειδικότερα:

– Αναβάθμιση του εγχώριου επενδυτικού περιβάλλοντος, με έμφαση στη σταθερότητα, στη σαφήνεια, στην επιτάχυνση και την απλούστευση των διαδικασιών.

– Διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για την έρευνα και ανάπτυξη, με βάση διεθνείς καλές πρακτικές και πρότυπα.

– Διασφάλιση σταθερού και προβλέψιμου περιβάλλοντος στο χώρο του φαρμάκου. Με απλούς, διαφανείς και ρεαλιστικούς όρους.

– Ανάδειξη εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης επενδύσεων, με αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.

– Αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ελληνικού κράτους απέναντι στους προμηθευτές του, απέναντι στις επιχειρήσεις που λειτουργούν, παράγουν και φορολογούνται στη χώρα, απέναντι στους επενδυτές που καλούνται να εμπιστευθούν εδώ τα κεφάλαιά τους.