Μειωμένος ΦΠΑ: Τα νέα κόλπα φοροδιαφυγής στην εστίαση και το κυνήγι της Εφορίας

Ποιους ψάχνουν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:14
23/05/2019
Μειωμένος ΦΠΑ: Τα νέα κόλπα φοροδιαφυγής στην εστίαση και το κυνήγι της Εφορίας
2
loading

«Η λογική θα σε πάει από το Α στο Β. Η φαντασία θα σε πάει παντού» είχε πει ο Αλβέρτος Αϊνστάιν. Τη ρήση αυτή ακολουθούν στην Ελλάδα πολλοί επαγγελματίες και καταστηματάρχες των οποίων η φαντασία στη φοροδιαφυγή φαίνεται πως δεν γνωρίζει όρια.

Έχουν βρει τους πλέον ευφάνταστους τρόπους για να ξεγλιστρούν από την Εφορία, να κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, να κλέβουν τον ΦΠΑ ακόμη και τώρα που οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και οι πληρωμές με πλαστικό χρήμα κυριαρχούν στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Ένα ακόμη παράθυρο για νέα κόλπα φοροδιαφυγής με τον ΦΠΑ, φαίνεται πως ανοίγει η μετακόμιση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 23% όπου όπως είναι γνωστό ό,τι τρώγεται έχει μετακομίσει στον μειωμένο συντελεστή ενώ ό,τι πίνεται παραμένει στο 24%.

Στις καφετέριες κυρίως ή σε επιχειρήσεις γρήγορου φαγητού, το κόλπο φαίνεται σχετικά εύκολο. Αν ο πελάτης παραγγείλει καφέ ο οποίος επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%, με την τιμή να παραμένει ίδια σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα 1,5 ευρώ αλλά η ταμειακή εκδώσει απόδειξη με την ένδειξη «γεύμα» ή «διάφορα» (όπως είναι σύνηθες) και ΦΠΑ 13%, με συνοπτικές διαδικασίες ο συνολικός ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδώσει η επιχείρηση περιορίζεται…

Τα πρώτα σχετικά φαινόμενα έχουν καταγραφεί από υποψιασμένους καταναλωτές και δεν θα αργήσει να βρεθεί στο ραντάρ των διασταυρώσεων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς παράλληλα με τα παλιά «κόλπα» των πειραγμένων ταμειακών μηχανών, ή αποδείξεων μόνο από το POS στην περίπτωση όπου ο πελάτης πληρώνει με κάρτα. Αν πληρώνει με μετρητά, η υποκατάσταση της απόδειξης από το δελτίο παραγγελίας είναι το πιο συνηθισμένο και  εκτιμάται πως δεν θα αργήσει να εμφανιστεί όσο ανεβαίνει η τουριστική κίνηση.

Ήδη η ΑΑΔΕ στον ετήσιο προγραμματισμό της έχει ανακοινώσει ότι στο σύνολο των 72.000 προληπτικών ελέγχων, τουλάχιστον 3.000 έλεγχοι στο σύνολο της επικράτειας θα επικεντρωθούν:

 • σε επιχειρήσεις κλάδων που παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό κενό στον ΦΠΑ ή/και στο εισόδημα
 • σε υπότροπους και παραβάτες μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης
 • σε επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί επιστροφή φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΦΚ .

Παράλληλα σχεδιάζονται 6.000 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τα τμήματα ελέγχων των ΔΟΥ, τουλάχιστον 11.500 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι από τις ΥΕΔΔΕ, σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών, όπου οι έλεγχοι του παρελθόντος έχουν αποκαλύψει παραβατικότητα στην περιοχή του 60%.

Το ελεγκτικό σαφάρι δεν σταματά εδώ. Προβλέπεται η διενέργεια τουλάχιστον 50.000 στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων από λοιπά τμήματα ΔΟΥ.

Οι έλεγχοι αυτοί αποκτούν πλέον πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον μετά τις διαφορές ΦΠΑ στην εστίαση ανάμεσα σε ό,τιτρώγεται και ό,τι πίνεται…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar κοκος3

  ξεφτίλες, δώσατε 20-30% αύξηση στους εστιάτορες, καθώς αύξησαν την τιμή από πχ σουβλάκι κατά 10-20% και στη συνέχεια μειώσατε το φπα στο 13 από 24, μείωση που δεν πέρασε στην τελική τιμή, έτσι αύξησαν το εισόδημά τους κατά 20-30 % ....σύριζα, υποτίθεται κοντά στο φτωχό, αλλά τα δωράκια στους επιχειρηματίες δωράκια....

  1. avatar sovokai2

   Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι θεωρείς τον σουβλατζή της γειτονιάς \"επιχειρηματία\"....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει