Την πλήρη επιστροφή του φόρου ή κατάργηση του περιουσιακού κριτηρίου για το επίδομα θέρμανσης ζήτησε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ, το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης εξελίσσεται σε μείζον κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα, καθώς η διαδικασία επιστροφής φόρου συνοδεύτηκε από προϋποθέσεις απαγορευτικές για το μεγαλύτερο μέρος των φορολογούμενων.

Ο Ομοσπονδία σημειώνει πως η θέσπιση και «περιουσιακού» κριτηρίου βάσει της αντικειμενικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου, ασχέτως αν αυτά είναι πλέον κατά κανόνα απρόσοδα ή χρεωμένα στην τράπεζα, απέκλεισε όχι μόνον μεμονωμένες οικογένειες, αλλά ολόκληρες πολυκατοικίες, και ολόκληρες οικιστικές περιοχές, περίπου το 82% των χρηστών πετρελαίου θέρμανσης, από κάθε δυνατότητα επιστροφής φόρου. Έτσι όσοι έχουν σήμερα τα κριτήρια, δεν έχουν τα χρήματα για να αγοράσουν πετρέλαιο για θέρμανση.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να επιστρέφεται πλήρως ο πρόσθετος φόρος που προκύπτει από την εξίσωση πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, σε όλους τους καταναλωτές, χωρίς τους απαγορευτικούς όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα.

Σε διαφορετική περίπτωση, ζητά:

-Να καταργηθεί εντελώς το περιουσιακό κριτήριο, το οποίο σήμερα δεν σημαίνει τίποτε πλέον, και συνεπώς δεν μπορεί να αποτελεί λόγο αποκλεισμού της επιστροφής φόρου και να αυξηθεί το εισοδηματικό, ως προϋποθέσεις για την επιστροφή του φόρου.

-Να πενταπλασιαστούν τα ανώτατα όρια επιστροφής φόρου.

-Να επεκταθεί άμεσα το δίκτυο φυσικού αερίου.

-Να θεσπιστούν προδιαγραφές ποιότητας στο πωλούμενο pellet για θέρμανση και στους αντίστοιχους καυστήρες, πολλοί από τους οποίους δεν πληρούν ούτε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας και πραγματικής εξοικονόμησης ενέργειας.

-Να θεσπισθούν πραγματικά κίνητρα προς τους πολίτες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τους, και όχι πιστοποιητικά και σφραγίδες χωρίς το παραμικρό αντίκρισμα.

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε πως λόγω δημοσιονομικών περιορισμών δεν μπορούν να επεκταθούν τα κίνητρα χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.