Σε ένα αμφιλεγόμενο μέτρο που έχει σαν στόχο να αποθαρρύνει τους Αιγύπτιους από το να βγάλουν τα χρήματά τους έξω από τη χώρα κατέληξε η αιγυπτιακή κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η απαγόρευση μεταφοράς ποσών άνω των 10.000 δολαρίων από και προς την Αίγυπτο, με μοναδική εξαίρεση τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Η πολιτική αστάθεια των τελευταίων μηνών έχει προκαλέσει ανησυχία στους πολίτες, με αποτέλεσμα πολλοί να σπεύδουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες της χώρας. Η τάση αυτή, σε συνδυασμό με τη μειωμένη προσέλευση τουριστών και επενδυτών λόγω των ταραχών, έχει προκαλέσει μεγάλα οικονομικά προβλήματα στην κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα μάλιστα ο οίκος Standard & Poor’s υποβάθμισε την Αίγυπτο στην ίδια βαθμίδα στην οποία βρίσκεται πλέον η Ελλάδα, μετά την αναβάθμισή της, προειδοποιώντας πως είναι πιθανό να την υποβαθμίσει εκ νέου αν συνεχιστεί η πολιτική αστάθεια.

Πριν από την απόφαση αυτή, οι ταξιδιώτες ήταν απλώς υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τις αρχές κατά την είσοδό τους ή την έξοδό τους από τη χώρα, σε περίπτωση που έφεραν πάνω τους ποσό μεγαλύτερο των 10.000 δολαρίων.

Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου έχει ήδη απαγορεύσει στους πολίτες να μεταφέρουν περισσότερα από 100.000 δολάρια αθροιστικά εκτός της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια, εκτός κι αν μπορούν να αποδείξουν ότι η μεταφορά των χρημάτων είναι απολύτως απαραίτητη. Μάλιστα, αρκετοί πλούσιοι Αιγύπτιοι έχουν ήδη φτάσει αυτό το όριο και δεν μπορούν να στείλουν πλέον χρήματα στο εξωτερικό.