Η πληγείσα από τη σύρραξη στη χώρα συριακή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά το ένα πέμπτο το 2012 και όλα τα συναλλαγματικά αποθέματα της συριακής κυβέρνησης αναμένεται να έχουν εξανεμιστεί περί τα τέλη της επόμενης χρονιάς, εκτίμησε χθες το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο.

Έπειτα από την έκρηξη της εξέγερσης, η οποία έκτοτε κλιμακώθηκε σε εμφύλιο πόλεμο, τον Μάρτιο του 2011, ο πληθωρισμός στη Συρία έχει αυξηθεί στο 40% και η επίσημη ισοτιμία της συριακής λίρας έναντι του δολαρίου υποχώρησε κατά 51%, όπως αναφέρει σε έκθεσή του το ΙΙF.

Εκτός από την προφανή χρηματοδότηση του πολέμου, η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχει δαπανήσει πολλά δισεκ. δολάρια από τα αποθεματικά σε σκληρό συνάλλαγμα για μισθούς, επιδοτήσεις στα καύσιμα και για την ενίσχυση της λίρας, υπογραμμίζουν τραπεζικές τιμές στη Δαμασκό.

Το IIF, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, δήλωσε πως τα συναλλαγματικά αποθέματα της Δαμασκού ενδέχεται να έχουν εξανεμισθεί έως τα τέλη του 2013.

Οι οικονομικές κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί κατά της κυβέρνησης του Άσαντ από τη διεθνή κοινότητα, έχουν συμβάλλει επίσης και στον μαρασμό της συριακής οικονομίας.

«Οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει ο Αραβικός Σύνδεσμος από τα τέλη του 2011 και τα μέτρα των ΗΠΑ και της ΕΕ από τον Σεπτέμβριο του 2011 σήμαναν περισσότερες οικονομικές δυσχέρεις για το 2012 και 2013», δηλώνει ο Γκάρμπις Ιραντιάν, αναπληρωτής διευθυντής για τον τομέα Αφρικής και Μέσης Ανατολής του Ινστιτούτου.

Ο πόλεμος στη Συρία έχει επηρεάσει σημαντικά και τις γειτονικές χώρες, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην Τουρκία, τον Λίβανο, την Ιορδανία και το Ιράκ. Επίσης έχουν κοπεί και οι κυριώτερες οδοί των εμπορικών συναλλαγών στην περιοχή.

Στον Λίβανο, τον μικρότερο γείτονα που πασχίζει να ανορθώσει την πληγείσα από την 15ετή εμφύλια σύρραξη οικονομία του, το IIF προβλέπει ανάπτυξη 0,6% τη φετινή χρονιά, ποσοστό που μεταφράζει μία σημαντική κάμψη από το 1,8% το 2011 και το 7% του 2010, καθώς οι σποραδικές διαδογματικές συγκρούσεις–που συνδέονται με τη συριακή αντιπαράθεση–έχουν αποθαρρύνει πολλούς επενδυτές.

«Η επιδείνωση της κρίσης στη Συρία θα συνεχίζει να ορθώνει μία απειλή για την πολιτική τάξη και την οικονομική σταθερότητα στον Λίβανο», υποστηρίζει ο Ιραντιάν.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις έπεσαν από το 10% του ΑΕΠ πριν την κρίση στη Συρία στο μόλις 2%, υπογραμμίζει ο Ιραντιάν. Ωστόσο, ο τραπεζικός τομέας αποδείχθηκε ανθεκτικός και η Λιβανέζικη λίρα παραμένει σταθερή.
Ο ίδιος προσθέτει ότι εάν οι πολιτικοί στον Λίβανο κατορθώσουν να ομονοήσουν σε ένα σταθερό κυβερνητικό σχήμα, στη βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας και στην εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τότε το ΑΕΠ του 2013 θα μπορούσε να φθάσει στο 3,5% στην καλύτερη περίπτωση.