Μια νέα κατάσταση διαμορφώνεται στην αγορά των τηλεπικοινωνιών μετά την κοινοποίηση της απόφασης που πήρε η Ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σχετικά με την επίλυση διαφοράς της Forthnet με την Cosmote και τη Vodafone για την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας ως Mobile Virtual Network Operator (MVNO).

Η κίνηση αυτή θεωρείται πως αλλάζει τις ισορροπίες όχι μόνο για την Forthnet, αλλά και για όλη την ελληνική αγορά. Η εταιρεία δικαιώνεται από την ΕΕΤΤ στην προσφυγή που είχε κάνει τον Ιούλιο του 2016, προκειμένου να επιλυθεί η διαφορά της με τις δύο παραπάνω εταιρείες και να βρεθεί το πλαίσιο κανόνων ώστε να καταστεί ιδεατός πάροχος κινητής τηλεφωνίας.

Με την απόφαση που κοινοποιήθηκε στις εμπλεκόμενες εταιρείες η ΕΕΤΤ υποχρεώνει την Cosmote και την Vodafone:

α) Να προσφέρουν στη Forthnet τιμές χονδρικής που θα επιτρέπουν στην εισηγμένη της Κάντζας την παροχή ανταγωνιστικών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, εξασφαλίζοντας μια βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα

β) Να παρέχουν άμεσα και χωρίς καμία διάκριση τις ίδιες υπηρεσίες που παρέχουν και στους πελάτες λιανικής τους.

Αναφορικά με την απόφαση της ΕΕΤΤ, στελέχη των Cosmote, Vodafone και Wind αναφέρουν πως θα μελετήσουν την απόφαση και θα εκφράσουν την άποψή τους όταν θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα. Ορισμένοι εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά είναι μικρή και δεν χωρά περισσότερους παίκτες.