Κουβέλης: Η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας

Τι κέρδη αποφέρουν τα πλοία και τα ναυτιλιακά γραφεία στη χώρα


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
0:01
11/02/2019
Κουβέλης: Η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας
12
loading

«Η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, με ιδιαίτερη σημασία για τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας, αναδεικνύοντας τη συνεισφορά της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας και τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις της στην απασχόληση και στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας μας και θέτοντας ως στρατηγική προτεραιότητα για το υπουργείο Ναυτιλίας την προσέλκυση πλοίων στο εθνικό νηολόγιο καθώς επίσης και ναυτιλιακών επιχειρήσεων στη χώρα». Αυτό τονίζει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης σε δήλωσή του με αφορμή την περάτωση της επεξεργασίας μικροοικονομικών μεγεθών έτους 2017 των εγκατεστημένων γραφείων διαχείρισης πλοίων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με μελέτη του «Oxford Economics» για την οικονομική σημασία της ευρωπαϊκής ναυτιλίας στις εθνικές οικονομίες, για κάθε 1 εκατ. ευρώ που συνεισφέρει ο κλάδος της ναυτιλίας στο ΑΕΠ της Ε.Ε. δημιουργείται επιπλέον άλλο 1,6 εκατ. ευρώ στην ευρύτερη οικονομία της.

Σημαντικό ρόλο στη διαχείριση αυτού του ναυτιλιακού κεφαλαίου, διαδραματίζουν οι ναυτιλιακές εταιρείες του Ν. 27/1975, οι οποίες διαθέτουν εγκατεστημένα γραφεία στην Ελλάδα και διαχειρίζονται πλοία ελληνικής ή ξένης σημαίας άνω των 500 κ.ο.χ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας επισημαίνει ότι «ο υψηλός αριθμός εγκατεστημένων γραφείων διαχείρισης πλοίων αλλά και το εύρος της χωρητικότητας του διαχειριζόμενου στόλου, καθιστούν την ευρύτερη περιοχή της Αττικής ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πλοιοδιαχείρισης παγκοσμίως, με προφανή οφέλη για την εθνική οικονομία, την απασχόληση αλλά και τη στήριξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας, που αποτελεί έναν από τους πλέον εξωστρεφείς πυλώνες της εθνικής οικονομίας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Ναυτιλίας, παρατηρείται αύξηση κατά 6,04% του συνολικού ποσού εισαγωγής συναλλάγματος από τα εγκατεστημένα ναυτιλιακά γραφεία του Ν. 27/75 για το έτος 2017 (2,98 δισ. δολ. ΗΠΑ) σε σχέση με το έτος 2016 (2,81 δισ. δολ. ΗΠΑ).

Αυξητική τάση κατά 3,63% σε σχέση με το 2016 παρουσιάζει και ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού στα εγκατεστημένα ναυτιλιακά γραφεία το έτος 2017 (ξεπερνώντας σε απόλυτο αριθμό τον αντίστοιχο του απασχολουμένου προσωπικού του έτους 2008 (14.163 εργαζόμενοι), χρονική στιγμή κατά την οποία η διεθνής ναυλαγορά χαρακτηριζόταν από υψηλά επίπεδα ναύλων και το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο παρουσίαζε αυξητικές τάσεις).

Αυξητική τάση κατά 8,08% εμφανίζει το σύνολο των καταβληθέντων εξόδων για τα διαχειριζόμενα πλοία -καταβαλλόμενες πληρωμές και δαπάνες στο εξωτερικό- το έτος 2017 (1,78 δισ. δολ. ΗΠΑ) σε σχέση με το έτος 2016 (1,65 δισ. δολ. ΗΠΑ).

Ο συνολικός αριθμός το έτος 2017 των εγκατεστημένων ναυτιλιακών εταιρειών (1.387) εμφανίζει οριακή αύξηση κατά 0,36% σε σχέση με το 2016 (1.382), ενώ ο αριθμός των διαχειριζόμενων πλοίων (4.353) παρουσιάζει αύξηση περί το 4,09% σε σχέση με το έτος 2016 (4.182).

Από τη συνολική στατιστική ανάλυση των οικονομικών στοιχείων και συγκεκριμένα από το συνολικό ποσό του εισαχθέντος συναλλάγματος διαπιστώνεται το «ειδικό οικονομικό βάρος» των γραφείων που έχουν ως αντικείμενο τη διαχείριση πλοίων. Συγκεκριμένα, το 70 % του ναυτιλιακού συναλλάγματος για κάλυψη των δαπανών των εγκατεστημένων γραφείων (από το συνολικό ποσό των 2,98 δισ. δολαρίων), δηλαδή 2,1 δισ. δολάρια, εισάγεται από 110 εγκατεστημένα γραφεία, ήτοι 8,14% του συνόλου των γραφείων, τα οποία δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης πλοίων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar ο ευχολογος

  ξαναχτυπησε.....

 2. avatar γεροπροδοτη

  ιωαννιδη της αριστερας.....

 3. avatar λευκα ορη

  υπηρετεις ενα σαπιο συστημικο καθεστως.....ενα καπιταλιστικο συστημα μαδουρου ......την ερτ την κανατε συριζοκαναλο......τη γεμισατε κομματοσκυλα......ο β παπαδημητριου τι ρολο παιζει?????ειναι δημοσιογραφος συριζαιος της ερτ και γυρνα απο καναλι σε καναλι και κανει προπαγανδα.....και τον πληρωνομε εμεις ......κλειστε την σημερα...οχι αλλα τελη οχι αλλα ψεματα οχι αλλη προπαγανδα

 4. avatar γεροντα…..

  προδωσες την αριστερα..........

 5. avatar ααααααα

  εγω νιωθω βλακας που φερνω συναλαγμα ,για να αγοοραζουν οι ελληνες εισαγωμενα προιντα,κοβουν την συνταξη κατ 60% και πληρωνεις και εφορια από πανω μαζι με ασφαλιστικα στο 30%,σε άλλες χωρες απαλασονται όπως οι εξαγωγικες επιχειρήσεις παιρνουν το φπα πισω
  τωρα οι αριστεροι μεχρι εχθες φωναζαν για τους εφοπλιστες τωρα τους γλυφουν

 6. avatar SER 30

  '' Η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, με ιδιαίτερη σημασία για τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας, αναδεικνύοντας τη συνεισφορά της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας και τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις της στην απασχόληση και στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας μας '' ΤΙ ΥΨΗΛΟΤΑΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΤΙ ΝΟΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΕΞΕΦΡΑΣΕΝ Ο ΤΥΠΟΣ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝΕ ΑΡΧΗΓΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΨΗΦΙΣΕ Ο ΠΑΙΖΩΝ ΣΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑ '' με αφορμή την περάτωση της επεξεργασίας μικροοικονομικών μεγεθών '' . ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΛΙ . Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Ο ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ . ΑΝΤΕ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΙ Ο / Η ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΗΛΩΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΥΦΑΝΕΙ ΠΩΣ ΄΄ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ '' ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΞΕΡΑΘΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΡΩΙ .

 7. avatar ti na peis

  ¨οατν ήσασταν αντιπολίτευση...οι εφοπλιστες (ναυτιλία) ήταν μαύρο πανί και πίνανε το αίμα!

  1. avatar τριαλαρο

   είδες πως αλλάζουν τα πράγματα με μια καρέκλα?

 8. avatar PRAGGIOTIS

  ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΖΟΥΜΙΣΜΑ ΤΩΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΦΕΡΝΟΥΝ ΒΑΣΙΚΑ ΤΟ ΣΥΝΝΑΛΑΓΜΑ. ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ

 9. avatar ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ Α ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

  νοιωθω περηφανος που εχω συμβαλλει σε αυτο το επιτευγμα. εχω φαει θαλασσες , πειρατειες ,αγωνιες, στερησεις, μοναξιες με το κουταλι

  1. avatar τωρα τρωε ντολμαδες…..

   και η νομενκλατουρα στα σαλονια......

 10. avatar ΜΑΙΚ 1

  Βαρυσήμαντα δηλώσεις

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει