Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας συνεχίζεται, αλλά μέσα σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεση που βασίζεται στις λεγόμενες ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις για τις επιδόσεις των επτά μεγαλύτερων οικονομιών της Ε.Ε. (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία και Μ. Βρετανία).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2010 θα είναι 1,7% στην ευρωζώνη και 1,8% στην ΕΕ. Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει ότι αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης κρύβουν μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στα κράτη μέλη, κάνοντας λόγο για ανάκαμψη πολλών ταχυτήτων.

Η Επιτροπή επισημαίνει πάντως ότι παρόλο που η οικονομική ανάκαμψη στην Ε.Ε. παραμένει εύθραυστη, προχωρά με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν. Σημειώνει, επίσης ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2010, η ανάπτυξη στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη ήταν πολύ υψηλότερη από την αναμενόμενη και πως τα σημάδια της ανάκαμψης έχουν αρχίσει να γίνονται περισσότερο εμφανή στην εγχώρια κατανάλωση.

Εξάλλου, σημειώνεται ότι το 2010 η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε περισσότερο από το προβλεπόμενο, κάτι που οφείλεται κυρίως στην μεγάλη ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες, κυρίως της Ασίας, καθώς και στη σημαντική αύξηση στο παγκόσμιο εμπόριο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2010, παγκοσμίως, θα είναι στο 5%. Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι η παγκόσμια ανάκαμψη παραμένει άνιση και περιβάλλεται από τεράστιες αβεβαιότητες. Από τη μία πλευρά η ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες είναι ισχυρή, και από την άλλη, σε αρκετές αναπτυγμένες οικονομίες η ανάπτυξη είναι ακόμη εύθραυστη.

Τέλος, όσον αφορά στον πληθωρισμό, το δεύτερο τρίμηνο του 2010, ανήλθε στο 1,5% στην ευρωζώνη και 2% στην ΕΕ.