Η χρήση POS επεκτείνεται σε περισσότερα επαγγέλματα

Θέμα ημερών η έκδοση της υπουργικής απόφασης


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
6:40
02/01/2019
Η χρήση POS επεκτείνεται σε περισσότερα επαγγέλματα
7
loading

Ακόμα περισσότεροι επαγγελματικοί κλάδοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά τις συσκευές POS και να δέχονται πληρωμές με πλαστικό χρήμα.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, με την οποία επεκτείνεται η υποχρεωτική χρήση συσκευών POS και σε άλλες κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα λίστα με τα επαγγέλματα τα οποία θα είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν POS είναι: προσχολική εκπαίδευση, επισκευή και συντήρηση σκαφών, ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες, δραστηριότητες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, δραστηριότητες μετάφρασης και διερμηνείας, επισκευή ειδών προσωπικής και οικιακής χρήσης.

Η προθεσμία για την εγκατάσταση των συσκευών είναι τρεις μήνες από τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Όσοι προβούν σε έναρξη δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών προ της παρέλευσης της προθεσμίας, οφείλουν να συμμορφωθούν εντός τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης. Όσοι προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ή στη σχετική μεταβολή μετά την παρέλευση της συγκεκριμένης προθεσμίας, οφείλουν να συμμορφωθούν εντός ενός μηνός από την έναρξη, ή τη μεταβολή.  Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Σημειώνεται πως το πρόστιμο μειώνεται στο ήμισυ, εάν καταβληθεί εντός 30 ημερών.

Στο μεταξύ στις 15 Ιανουαρίου 2019 λήγει η παράταση που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών για τη δήλωση στο Taxisnet του επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να αποδέχονται πληρωμές με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά.

Ειδικότερα:

 • Οι επαγγελματίες που είναι υπόχρεοι σε POS και δέχονται πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα θα πρέπει να δηλώνουν ηλεκτρονικά τον ή τους επαγγελματικό/ούς λογαριασμό/ούς στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), εντός μηνός από την έναρξη άσκησης δραστηριότητας που υπάγεται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας.
 • Για τη μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.
 • Για την υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Διαχωριστηρ

  Όσο δεν γίνεται διαχωρισμός κράτους Εκκλησίας δεν πρόκειται ποτέ να φτιάξει η ελληνική οικονομία

 2. avatar Οπου νους και γνωση

  Απαιτειται ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΕΤΡΗΤΩΝ, αμεσα! Ας επιτρεπονται μονο τα κερματα για μικροαγορες.
  Μονο ετσι θα υπαρχει σαφης εικονα του εισοδηματος του καθενος.
  Αν γινει αυτο με παραλληλο μαζικο outsourcing των δημοσιων υπηρεσιων, για να χτυπηθει η ρουσφετοκρατια, ισως γινουμε κρατος καποτε!
  Τοσο απλα αλλα δεν το θελουν ουτε οι κρατουντες!

  1. avatar Giorgis

   Σωστός. Και παράλληλα θα χτυπηθεί το λαθρεμπόριο, τα ναρκωτικά, το εμπόριο σαρκός κι ένα κάρο άλλες παράνομες δραστηριότητες.

 3. avatar Δημόσιος υπάλληλος

  Έτσι! Δώστε κι άλλο πόνο στους φοροκλέφτες! POS πσντού! Να δείτε για πότε φτιάχνει η οικονομία της χώρας. Σε χρόνο dt!

 4. avatar Ανταγωνισμος

  Πριν 10 περίπου χρόνια που βρέθηκα στη Βιέννη,σε όσα μπαράκια πήγα ,όλες οι πληρωμές γινόντουσαν ηλεκτρονικά.Εδω ψάχνουμε ακόμα να βρούμε τα αίτια της κρίσης.

  1. avatar Μενουμε Ελλαδα

   Το βασικο αιτιο της κρισης ειναι οτι παμε στη βιεννη, αντι να κατσουμε στη χωρα μας και να ενισχυσουμε με τον οβολο μας τους επαγγελματιες του κλαδου.

   1. avatar Το βασικό αίτιο της κρίσης

    Είναι οι επιλογές της πλειοψηφίας των Ελλήνων.Εγώ δεν φταίω σε τίποτα να πληρώνω σπασμένα.Ελλάδα μόνο για διακοπές.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει