Υπέρ της διετούς παράτασης του ελληνικού μνημονίου τάσσεται και επισήμως το Βερολίνο. Ο Μάικλ Μάιστερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε στο Dow Jones Newswires ότι η διετής παράταση του χρόνου αποπληρωμής είναι εφικτή, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να τεθούν ορισμένες προϋποθέσεις, αφού θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι όροι της βοήθειας που λαμβάνει η Αθήνα.

Κληθείς να σχολιάζει τα σενάρια περί νέου κουρέματος στο ελληνικό χρέος, ο γερμανός αξιωματούχος επισημαίνει ότι είναι μια πολιτική απόφαση εξαιρετικά δύσκολη.

«Ένα νέο κούρεμα στο ελληνικό χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέας (ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ΕΚΤ) είναι απόφαση πολιτική, που δύσκολα μπορεί να ληφθεί», εξηγεί ο Μάιστερ.

Ο γερμανός αξιωματούχος σημειώνει, επίσης, ότι υπάρχουν τρία σενάρια για την Ελλάδα: η πληρωμή της επόμενης δόσης, η επιμήκυνση με ορισμένες τροποποιήσεις ή η υιοθέτηση ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης.

Ο ίδιος υπογραμμίζει, επίσης, πως ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, πρέπει να διαβεβαιώσει τους γερμανούς βουλευτές πως η ΕΚΤ δεν χρηματοδοτεί κυβερνήσεις. Σημειώνεται ότι ο κ. Ντράγκι θα μιλήσει ενώπιον της Μπούντεσταγκ στις 24 Οκτωβρίου.