Η απόφαση της Standard & Poor’s να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ισπανίας μία βαθμίδα πάνω από την κατηγορία «σκουπίδια» έφερε αναταραχή στις αγορές, όμως πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι μπορεί να βγει σε καλό – ενδεχομένως να ωθήσει την αναποφάσιστη Μαδρίτη να ζητήσει βοήθεια για την πλήρη διάσωση της οικονομίας της, οπότε και να αποκλιμακώσει την πίεση που δέχονται τα επιτόκια των ομολόγων στις αγορές.

Όπως δήλωσε αναλυτής της National Australia Bank στο Reuters, «η Ισπανία σέρνεται εδώ και καιρό, οπότε δεν αποκλείεται η υποβάθμιση από τη Standard & Poor’s να την αναγκάσει να λάβει αποφάσεις δεδομένων των πιέσεων που θα υπάρχουν στις αγορές ομολόγων».

Η Standard & Poor’s υποβάθμισε την Ισπανία για τρίτη φορά φέτος στο ΒΒΒ- λόγω της επιδείνωσης της ύφεσης, κατάσταση η οποία αποδυναμώνει την κυβέρνηση της χώρας σχετικά με το αν θα μπορέσει να ξαναφέρει σε σωστό δρόμο.

Εκτός από τη Standard & Poor’s και η Moody’s έχει υποβαθμίσει την οικονομία της Ισπανίας μία βαθμίδα πριν την κατηγορία «σκουπίδια», η οποία είναι μία μη-επενδυτική βαθμίδα, ενώ η Moody’s αναμένεται να επανέλθει –ενδεχομένως με νέα υποβάθμιση- μέσα στο μήνα.

Η κατηγορία «σκουπίδια» ενδέχεται να αναγκάσει τον πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, να πάρει δύσκολες αποφάσεις για τη χώρα του που πλήττεται από 25% ανεργία.

Ο Ραχόι που έχει ήδη λάβει σκληρά μέτρα λιτότητας παλεύει να γλιτώσει την προσφυγή στους ευρωμηχανισμούς ώστε να μην αναγκαστεί να λάβει νέα μέτρα στο πλαίσιο ενός σκληρού μνημονίου που θα αναγκαστεί σε αυτήν την περίπτωση να υπογράψει.