Η ανάκτηση της αξιοπιστίας, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία είναι οι τρεις άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση, επεσήμανε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Σε ότι αφορά την ανάκτηση της αξιοπιστίας ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι τα θετικά σημάδια που λαμβάνουμε από την πλευρά των εταίρων, αποδεικνύουν ότι υπάρχει πρόοδος.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις ο υπουργός παρουσίασε τις προτεραιότητες του υπουργείου και την πορεία εφαρμογής τους. Στάθηκε ειδικότερα στους τομείς των ιδιωτικοποιήσεων, στην απελευθέρωση αγορών και την άρση εμποδίων για τον ανταγωνισμό, στην επανεκκίνηση μεγάλων έργων, κ.α.

Σημείωσε, ακόμη, ότι βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της ρευστότητας είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που έχει ως προαπαιτούμενο την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε εξάλλου στην πρόοδο απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων και στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί στις Βρυξέλλες για αναθεώρηση του ΕΣΠΑ (2007-2013) προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι απώλειας πόρων. Και παρουσίασε αναλυτικά τις ελληνικές θέσεις για την επόμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020) προκειμένου να μη γίνουν αποδεκτές οι περυσινές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις οποίες ανακύπτει κίνδυνος δραστικής μείωσης των χρηματοδοτήσεων προς τη χώρα μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Ο κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε επίσης με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο για θέματα Ανταγωνιστικότητας, Joacquin Almunia. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου οι υποθέσεις κρατικών ενισχύσεων που είναι υπό εξέταση, να κλείσουν το συντομότερο και με νομικά ασφαλή τρόπο ούτως ώστε, μεταξύ των άλλων, να επιταχυνθεί και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Συμφωνήθηκε να υπάρξει χωρίς καθυστέρηση συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο για να αντιμετωπιστούν τα επιμέρους προβλήματα.

Κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλες ο κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε, επίσης, με τον επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Hannes Swoboda, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Joseph Daul, τον αντιπρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων Reinhard Bütikofer και με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές.