«Η Διακήρυξη της Λεμεσού αποτελεί μια ισχυρή βάση πάνω στην οποία θα αναπτύξουμε τη γαλάζια οικονομία στην Ευρώπη. Πράττοντας το αυτό παρέχουμε ένα ισχυρό ναυτιλιακό πυλώνα στη στρατηγική Ευρώπη 2020» είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας στην τελετή της παρουσίασης της Διακήρυξης της Λεμεσού για την Ολοκληρωμένη Θαλάσια Πολιτική (ΟΘΠ).

Ο κ. Μπαρόζο είπε ότι η συνολική εργοδότηση στις ευρωπαϊκές ναυτιλιακές οικονομικές δραστηριότητες αναμένεται να ανέλθουν από 5,4 σε 7 εκατομμύρια μέχρι το 2020 και ο τομέας που αφορά τις κρουαζιέρες μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι και κατά 60%. «Όμως, υπάρχει ανάπτυξη και σε καινοτόμους τομείς, όπως επίσης και σε παραδοσιακούς τομείς της ναυτιλίας», σημείωσε.

Επεσήμανε ότι η διευκόλυνση επενδύσεων σε ναυτιλιακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι μια από τις κύριες προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Εδώ είναι που πρέπει να στρέφουμε τις προσπάθειες μας, είπε και πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητούν, υπό την καθοδήγηση της Κυπριακής προεδρίας, τις προτάσεις της Επιτροπής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για το 2014-2020.

Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι ο ένας προϋπολογισμός της ΕΕ που προσβλέπει στο μέλλον «είναι το πιο σημαντικό μας εργαλείο για να στοχεύσουμε στην επένδυση και να τη διοχετεύσουμε στην ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Δεδομένης της τεράστιας προοπτικής της ναυτιλιακής οικονομίας, η στήριξη των τομέων της ναυτιλίας και των περιφερειακών ακτών πρέπει, επεσήμανε, να είναι πλήρως εναρμονισμένη με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο».