Στη σχετικά καλή κατάσταση των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη, σε αντίθεση με την πορεία της οικονομίας, αναφέρεται σε σημερινό της άρθρο η βελγική εφημερίδα L’Echo, στο οποίο σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως «το χρηματιστήριο γελάει, η οικονομία κλαίει».

«Το χρηματιστήριο τρέχει πιο γρήγορα από την οικονομία. Το τρίτο τρίμηνο του 2012 υπήρξε πολύ ελπιδοφόρο στις αγορές και οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη κέρδισαν 6 με 7% κατά μέσο όρο. Ο δείκτης PMI είναι στο πιο χαμηλό σημείο που καταγράφτηκε από το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Αυτό δείχνει ύφεση. Η Γαλλία είναι εκείνη που ανησυχεί περισσότερο τους αναλυτές: ο δείκτης PMI είναι ελάχιστα πιο ψηλός από εκείνο της Ελλάδας. Μία Ελλάδα η οποία, προβλέπεται να διανύσει, το 2013, την έκτη χρονιά ύφεσης, ένα είδος απόλυτου ρεκόρ», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Ο αρθρογράφος του άρθρου αναρωτιέται «μήπως λοιπόν τα χρηματιστήρια βρίσκονται σε ένα μικρό σύννεφο; Μπορούμε να προσβλέπουμε ρεαλιστικά σε μία ανάκαμψη, μεσοπρόθεσμα;», σημειώνοντας, ωστόσο, πως στην πραγματικότητα, οι αγορές έχουν τονωθεί από τις εξαγγελίες των κεντρικών τραπεζών, έτοιμες να κάνουν τα πάντα για να ανακάμψει η οικονομία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η περίπτωση της Γαλλίας, δείχνει ότι η λιτότητα κινδυνεύει να βλάψει σοβαρά την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων. Και συμπληρώνει: «Από μόνη της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα είναι σε θέση να επιλύσει τα προβλήματα της Ισπανίας, της Γαλλίας ή να ξεπεράσει την ακαμψία, σε θέματα διακυβέρνησης, της νέας “ομάδας των σκληρών”, που αποτελείται από τη Γερμανία, τη Φιλανδία και τις Κάτω-Χώρες».

Καταλήγοντας, η L’Echo επισημαίνει πως ακόμη και αν αυτό δεν βρίσκει σύμφωνα τα χρηματιστήρια, η Ευρωζώνη δεν έχει ακόμη σωθεί.