Ανησυχίες που δημιουργούν ερωτήματα για το μέλλον των μονάδων παραγωγής τσιμέντου, εκφράζει η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής, όσον αφορά τη δυνατότητά της να συνεχίσει να παράγει τσιμέντο για τις αγορές του εξωτερικού.

Στέλεχος της επιχείρησης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με νύχια και με δόντια κρατάμε όλες τις μονάδες μας σε λειτουργία, καθώς έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες της ζήτησης τσιμέντου όχι μόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά και στις αγορές του εξωτερικού. Είναι γεγονός, όμως, ότι το πρόβλημα είναι, πλέον, μεγάλο».

Στην έκθεση που συνέταξε η διοίκηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής υποστηρίζει ότι το μέρος εκείνο της παραγωγικής δραστηριότητας που δε θα καταναλωθεί στο εσωτερικό της χώρας, δεν είναι πλέον πιθανό ότι θα μπορέσει να απορροφηθεί από τη ζήτηση των αγορών του εξωτερικού, καθώς η εγχώρια τσιμεντοβιομηχανία υπολείπεται ανταγωνιστικότητας, έναντι των άλλων εξαγωγικών χωρών.

Η ζημιά οφείλεται, κατά βάση, σε υψηλότερα φορολογικά έξοδα λόγω της έκτακτης εισφοράς και του καταλογισμού πρόσθετων φόρων για τις χρήσεις 2007 και 2008.

Επίσης, ο όγκος των εξαγωγών τσιμέντου σημείωσε σημαντική πτώση, αλλά η βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, η μείωση του σταθερού κόστους και του κόστους διακίνησης των προϊόντων, καθώς και η αύξηση της παραγωγικότητας, αντιστάθμισαν εν μέρει τις συνέπειες της πτώσης της εγχώριας, αλλά και της διεθνούς αγοράς και της αύξησης της τιμής των καυσίμων.