Τα αναθεωρημένα στοιχεία για τις τραπεζικές επισφάλειες, αλλά και η συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών θα κρίνουν το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Γνωρίζοντες τις εξελίξεις δεν αποκλείουν η ανακεφαλαιοποίηση να απαιτήσει περισσότερα από τα 50 δισ. ευρώ που είχαν αρχικά προσδιορισθεί αναφέρουν ωστόσο πως αυτό θα προσδιορισθεί όταν θα είναι διαθέσιμα όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για τις τραπεζικές επισφάλειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εάν τα επισφαλή δάνεια ξεπεράσουν το 20% του συνόλου των χορηγήσεων αυτό θα σημαίνει για τις τράπεζες σχηματισμό προβλέψεων άνω των 40 δισ. ευρώ.

Ο οικονομικός έλεγχος που διενεργεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank, την Eurobank και στην Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης έχει ολοκληρωθεί και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται οι εκθέσεις αναδιάρθρωσης των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο τετράμηνο το ΤΧΣ σε συνεργασία με εξωτερικούς ελεγκτές (Deloitte, Grant Thornton και Ernst & Young) διενήργησε οικονομικούς ελέγχους σε Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς. Οι έλεγχοι αποσκοπούσαν στον εντοπισμό των αδύναμων στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών και στην επικαιροποίηση – αναθεώρηση της έκθεσης που συνέταξε ο αμερικανικός ελεγκτικός οίκος BlackRock για την κατάσταση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, και η οποία βασίζεται σε περυσινά δεδομένα.

Ακόμη, τα στοιχεία του οικονομικού ελέγχου θα αξιοποιηθούν για να αναθεωρηθεί και η έκθεση του αμερικανικού οίκου Bain, ο οποίος ενεργώντας ως σύμβουλος της Τραπέζης της Ελλάδος γνωμοδότησε για τη ρεαλιστικότητα των επιχειρησιακών σχεδίων που κατέθεσαν οι τράπεζες στην Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να διαγνωσθεί αν είναι βιώσιμες.

Η έκθεση του ΤΧΣ συντάσσεται με στοιχεία Ιουνίου 2012 και θα είναι άκρως επικαιροποιημένη. Πάντως, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως οι έλεγχοι δεν θα αναθεωρήσουν δραστικά τα μεγέθη των μελετών των BlackRock και Bain.

Μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, κατά την ενημέρωση που έκανε αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση και το νέο πακέτο μέτρων ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να εκτίμησε πως δύσκολα οι ιδιώτες θα δεχτούν να συμμετέχουν στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, μέσω των οποίων οι τράπεζες θα κληθούν να αναζητήσουν το 10% των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών τους από τις αγορές.