«Αλουμινάδες, σοβατζίδες, γυψαδόροι κάνουν ευχέλαιο στον Άγιο Airbnb»

Ο ΕΝΦΙΑ, η ΔΕΘ και όσα ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14:42
06/09/2018
«Αλουμινάδες, σοβατζίδες, γυψαδόροι κάνουν ευχέλαιο στον Άγιο Airbnb»
5
loading

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% έναντι όλων ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή ο συγκεκριμένος φόρος φαίνεται πως βρίσκεται στη φαρέτρα όλων των πολιτικών κομμάτων ενόψει ΔΕΘ.

Το news.gr μίλησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτο Παραδιά, που σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από τον ΕΝΦΙΑ, δήλωσε τα εξής:

«Όποιος θέλει να κάνει παρέμβαση στον ΕΝΦΙΑ οφείλει να προσεγγίσει το θέμα της μείωσης που θα κάνει με το ίδιο ποσοστό προς όλους τους φορολογούμενους γιατί και οι μικροί έχουν ανάγκη από ελάφρυνση και οι μεγάλοι ίσως περισσότερο. Δεν εξαρτάται από το εισόδημα. Κάποιος μπορεί να έχει ένα σπίτι και δύο μαγαζιά ξενοίκιαστα χρόνια και οικόπεδα και να πεινάει.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένα τεράστιο πολιτικό θέμα. Παντού σε όλες τις χώρες επειδή οι πολιτικές των διαφόρων κομμάτων, διαφόρων αποκλήσεων αριστερά ή δεξιά σχεδόν έχουν προσεγγίσει σε πάρα πολλά θέματα στην φορολογία. Εκεί που επιμένουν να διαφοροποιούνται πάντα είναι στο θέμα της φορολόγησης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας.

Ο ΕΝΦΙΑ στην Ελλάδα καθιερώθηκε με μια τεράστια αδικία. Ενώ σε άλλες χώρες εξίσου φορολογείται και η αστική ακίνητη περιουσία και η εκτός σχεδίου ακίνητη περιουσία, εδώ στην Ελλάδα οι πολιτικοί φόρτωσαν όλα τα βάρη στην αστική περιουσία. Αυτή η απόφαση είχε σαν αποτέλεσμα να καταστρέψουν την αστική ακίνητη περιουσία, να μην κατασκευάζονται νέες οικοδομές, τώρα σιγά-σιγά έχει ξεκινήσει κάτι, παράλληλα απαξίωσαν και την ανακαίνιση των οικοδομών. Αυτή την περίοδο η μόνη ανακατασκευαστική δραστηριότητα στην χώρα αφορά μόνο όσους προσπαθούν να μπουν στον χώρο το Airbnb. Οι αλουμινάδες, σοβατζίδες, γυψαδόροι κάνουν ευχέλαιο στον "Άγιο Airbnb". Αυτό οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην εξουθενωτική φορολογία του ΕΝΦΙΑ».

Αξίζει να τονίσουμε πως η ΠΟΜΙΔΑ σε χθεσινή ανακοίνωσή της ζητά και τονίζει εν όψει ΔΕΘ τα εξής:

«Η ετήσια καταλήστευση των ιδιοκτητών ακινήτων μέσω του ψευδεπίγραφου "Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων - ΕΝΦΙΑ" ο οποίος είναι διπλός για όσους έχουν κάτι παραπάνω από μια μεσαία κατοικία, και οποίος μετέτρεψε την ιδιωτική ακίνητη περιουσία από δικαίωμα, σε ασήκωτο βάρος, πρέπει να πάρει τέλος!

Εν όψει φορολογικών εξαγγελιών σας στην επερχόμενη ΔΕΘ που θα αφορούν και τον ΕΝΦΙΑ, και εν όψει του ότι η πλήρης κατάργησή του παρίσταται ως δημοσιονομικά αδύνατη, για την αποκατάσταση στοιχειώδους φορολογικής λογικής & αναπτυξιακής προοπτικής, η ΠΟΜΙΔΑ που διαθέτει εμπειρία πολλών δεκαετιών στο θέμα, σας προτείνει την υιοθέτηση των εξής εφικτών και απόλυτα επιβεβλημένων μέτρων:

Σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ζητούμενου από τον ΕΝΦΙΑ στο 50% του σημερινού, σε μια τετραετία, κατά ποσοστό 20% το πρώτο έτος (που ισοδυναμεί με διαγραφή της τελευταίας δόσης) και μετά κατά 10% ετησίως!

"ΕRGA OMNES" μείωση του ΕΝΦΙΑ! Όποια μείωση υιοθετηθεί, θα είναι πράγματι δίκαιη και αποτελεσματική μόνον αν θα αφορά εξ ίσου ποσοστιαία όλους τους φορολογουμένους, χωρίς αποκλεισμό ή δυσμενή μεταχείριση καμιάς κατηγορίας τους, και ιδιαίτερα εκείνων που πλήρωσαν τα περισσότερα κατά τα χρόνια της κρίσης και συνεπώς την έχουν ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλον γιατί κινδυνεύουν με κατασχέσεις και ποινικές διώξεις!

Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και της σκανδαλώδους φοροασυλίας της εκτός σχεδίου γης. Σε κάθε περίπτωση, κάθε κυβέρνηση που ενδιαφέρεται πραγματικά για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της οικονομίας θα πρέπει να καταργήσει άμεσα τον "συμπληρωματικό φόρο" που αφορά τις περιουσίες άνω των 250.000€ και ανέρχεται συχνά σε ποσά έως και 5πλάσια του κυρίως φόρου! Ο φόρος αυτός επιβλήθηκε για να φοροαπαλλαγεί σκανδαλωδώς η τεράστιας αξίας εκτός σχεδίου γη της χώρας μας, με αποτέλεσμα την δραματική απαξίωση της αστικής ιδιοκτησίας, την οικοδομική και επενδυτική απραξία στη χώρα μας, καθώς και την ανεργία και το μαρασμό στους σχετικούς κλάδους της οικονομίας μας! Συνεπώς αν η εκτός σχεδίου γη πληρώσει 3-5€ το στρέμμα ετησίως, όπως έπρεπε εξ αρχής, αντί για το 1€ που "πληρώνει" σήμερα, αυτό θα υπερεπαρκέσει για την πλήρη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου!

Συμπερασματικά ο μοναδικός στόχος κάθε παρέμβασης σε ένα φόρο-"Γολιάθ" όπως ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να είναι η σύμμετρη ανακούφιση όλων των φορολογουμένων, με παράλληλη διεύρυνση της φορολογικής του βάσης και όχι με συρρίκνωσή της σε μια προσπάθεια ψηφοθηρίας με αποκλειστικά μικροκομματικά κριτήρια, η οποία όμως θα καταλήξει σε αναπόφευκτο και παταγώδες δημοσιονομικό "Βατερλώ"!».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar ΜΠΑΜΠΗΣ

  Απλά παίρνουν τα σπίτια και τα διαμεριάσματα των ανθρώπων που δεν μπορούν να πληρώσουν.

 2. avatar 123456

  \"γιατί και οι μικροί έχουν ανάγκη από ελάφρυνση και οι μεγάλοι ίσως περισσότερο\" Αυτή κι αν είναι δίκαιη και κυρίως αναλογική λύση (μικρολεπτομέρεια το Σύνταγμα της χώρας). Δεν θέλει να ξεπαραδιαστούν οι μεγαλοιδιοκτήτες (φίλοι του) ο Παραδιάς

 3. avatar Ο Μεσημερας

  Να γινει Αφορολογητη-Ακατασχετη η Πρωτη κατοικια!!

 4. avatar Μοναδική περίπτωση !

  Μοναδική περίπτωση ευρωπαϊκής πρωτεύουσας , που έχει απαξιώσει το ιστορικό κέντρο της , και το παρέδωσε στην παραβατικότητα !

 5. avatar Nέμεσιs

  \"Σταδιακή μείωση σε βάθοs τετραετίαs\" .Ποιο ασαφήs και αόριστη δήλωση- υπόσχεση δε μπορεί να υπάρξει.Κι εσείs μιλάτε για μείωση κατά 50%? Σενάριο επιστημονικήs φαντασίαs.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει