«Κατ’ αρχήν συμφωνία» επιτεύχθηκε, σήμερα, στους κόλπους του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για ένα νέο εποπτικό σύστημα για τα χρηματιστήρια και για όλες τις εκεί συναλλαγές, τις ασφαλιστικές όπως και για τις τραπεζικές συναλλαγές, στα όρια της Ε.Ε., ύστερα όμως από πολύμηνες κι εντατικές διαβουλεύσεις και διαφωνίες, στη σκιά της πρωτοφανούς μεταπολεμικά οικονομικής κρίσης διεθνώς.

Συμφωνείται πλέον, λοιπόν, κατά πρώτον να συσταθούν τέσσερις νέες εποπτικού χαρακτήρα υπηρεσίες στα οικονομικά δρώμενα στα όρια της Ε.Ε. «Μία νέα αρχιτεκτονική στον τομέα αυτόν, ώστε το 2011 να έχουμε νέο σύστημα εποπτείας», όπως ανέφερε ο Επίτροπος Μπαρνιέ, για τις οικονομικές υπηρεσίες.

-Οι τρεις υπηρεσίες θα ελέγχουν εκ των άνω, αντίστοιχα, τις χρηματιστηριακές, ασφαλιστικές και τις τραπεζικές συναλλαγές στην Ε.Ε.

-Η τέταρτη και τελευταία θα εποπτεύει τους (οικονομικούς) «κινδύνους», που είναι συναφείς με το ανωτέρω «φάσμα» οικονομικών συναλλαγών στα όρια της Ε.Ε. Η υπηρεσία αυτή θα είναι θεσμικά συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ΕΚΤ.

-Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε μετά μήνες διαβουλεύσεων, αναγγέλθηκε σήμερα από τον αρμόδιο Επίτροπο, Μισέλ Μπαρνιέ. Τελεί, πλέον, υπό την αίρεσή της έγκρισής της από το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το πρώτο γίνεται στις Βρυξέλλες, τη επόμενη εβδομάδα, το δεύτερο έχει ολομέλεια στο Στρασβούργο από 20-23 Σεπτεμβρίου.